Pansion Roli

Pansion Roli, korijeni siježu u 19. stoljeće i vezuju se uz ugostiteljsku djelatnost obitelji Katić, kada je baka sadašnjeg vlasnika otvorila prvu konobu u mjestu, koja je bila na usluzi ribarima, mještanima i namjernicima… iz te tradicije, 60.-tih godina prošlog stoljeća počinje se na obiteljskoj parceli stvarati okvir današnjeg objekta…

Završen je pred početak domovinskog rata i na žalost, tako je zaustavljena ona očekivana ekspanzija, jer se turizam u Starigard-Paklenicu vratio tek zadnjih godina 20. stoljeća.

roli-more

Pansion se nalazi u prvom redu do mora, samo ih prometnica dijeli, lociran je u slijepoj, slabo prometnoj ulici, licem okrenut jugu, pod-velebitskom kanalu i otoku Pagu… a leđima uz staru jadransku magistralu. Ispred objekta je naš novo uređeni parking (besplatan za naše goste). U prizemlju je restoran, sa klimatiziranom salom, koja ima klizne stijene od poda do stropa i zahvaljujući tome, otvara se iz sale nesmetani pogled na more.

roli-terasa

Ljeti, naše 2 terase (od toga 1 natkrivena) su pravi hit, ujutru se tu servira doručak za goste, u podne… mjesto je to za opuštanje gostiju koji traže hlad, uz pivicu (ili sladoled), a navečer se to pretvara u jedan hram dobre hrane, mješavine jezika i ljetnje modne revije… sala i terasa su WI-FI zona. Ponuda jela se bazira na mesnim i ribljim delicijama, plodovima mora i slasticama, odabranim vinima i sladoledima… na drugom i trećem katu su sobe, 2 * 8 soba, od 2, 3 i 4 krevetnih do 1 5-krevetne, sa 2 terase. ukupno je 45 kreveta, kategorija je **, svaka soba ima klima-uređaj, solidan namještaj, vlastitu kupaonu (tuš+wc), u procesu je uvođenje SAT-tv, u kupaonama su ručnici, sobarice se brinu o održavanju.

starigrad-bikarija

Starigrad-Paklenica je najveće mjesto na Rivieri Paklenica, nalazi se između panine i mora…Velebita, sa vrhovima na 1.700 metara nad morem, krševitog, naoko negostoljubivog, a zapravo obiluje ljekovitim i aromatičnim biljkama…. i mora, hladnijeg nego što očekujemo, radi obilja podmorskih izvora slatkovodne vode iz Velebita. A zahvaljujući tim izvorima more je izvanredno čisto, bez ikakovih zagađenja, kao i sama atmosfera, jer je Riviera Paklenica područje bez industrije.

paklenica

U mjestu je i Nacionalni park, površine od samo 95 km2 ali jedan od najstarijih nacionalnih parkova, koji plijeni obiljem flore, faune, krševitim prolazima, liticama (jedna od najomiljenih svjetskih destinacija za Free-climbing)… idealna lokacija za šetnju, uživanje u prirodi, promatranje ptica, ali i uživanje u dobroj hrani u objektima Nacionalnog parka. U okviru parka je i špilja “Manita peć” koja plijeni svojom podzemnom arhitekturom.

starigrad-paklenica-porat

Starigrad-Paklenica se prostire duž mora, praktično je cijelo mjesto jedna velika plaža, ima dosta vegetacije, u centru mjesta (Bikarija) je lijepo uređena šetnjica sa klupama za sjedenje… Omiljena je plaža i Kulina, nalazi se između Starigrada i Selina, šljunčana je i nudi obilje plaža pogodnih za djecu. U Starigradu postoji i Winnetou muzej, posvećen snimanju filmova o indijanskom poglavici, obilje slika, rekvizita, uspomena… U blizini je otok Pag, županijsko središte Zadar, Stari Maslenički most, kao simbol otpora u Domovinskom ratu, rijeka Zrmanja, koja plijeni svojim kanjonima i slapovima…

Tekst i fotografije uz dopuštenje: Pansion Roli