Patana mjesto predaje darova suncu

Putovanje u daleku Indiju uvijek privlači svakoga od nas, a svaki njen dio različit je i specifičan na svoj način. Prepuna turističkih atrakcija, i tajni koje treba vidjeti i doživjeti, je jedinstvena Patana. Nekad se Patana nazivala Pataliputra te je bila glavni grad poznatog kneza Ashoka. Grad posjeduje bogato nasljeđe različitih religija starih nekoliko stotina godina.

Svečanosti kraja
Procesija Chaat odvija se krajem listopada odnosno početkom studenog i to je svečanost na kojoj žene pjevajući predaju cvijeće i mlijeko, kao svečane darove, suncu na obali rijeke. Cijela svečanost i događanje vrlo je impresivno i jako svečano.

zene

Ostale prigode koje su zabavnog karaktera i obilježavaju veselje i radost su različiti koncerti tijekom još jedne proslave koja se zove Dussere, također u jesen, te raskošne sikhske svečanosti povodom obljetnice rođenja indijskog gurua Govinda Singha, a ona se počinje dešavati tijekom siječnja. Još je jedna prigoda u kojoj Indijci iskazuju svoje vještine a to je Ekka, uzbudljiva utrka konjskih kola.

indijski-guru

Građevine nezaobilazne za obilazak
Građevine u Patni koje vrijedi posjetiti su Harmandir, koji se nalazi u staroj Patni, a raskošni je sikhski hram od mramora koji je u 19. stoljeću izgradio maharadža ranjit Singh na mjestu na kojem je 1666. godine rođen deseti i zadnji sihkski guru.

Harmandir

Golgar ili okrugla kuća ogromna je prazna žitnica u obliku pletene košare s divnim pogledom na okolinu te impresivnom jekom u unutrašnjosti.

Iz Patine su lako dostupna budistička i džainistiska mjesta hodočašća Rajgira, Naladna, Bodhgaya te Vaishali.

Vaishali se nalazi 55 kilometara istočno od Patne. Ovdje se nalazi nekadašnje budističko sveučilište koje je privlačilo na tisuće studenata iz dalekih zemalja. Predmeti studija bili su filozofija, logistika i medicina. Danas ovdje možete razgledati ostatke stupe i mnogobrojne stambene prostore studenata koji su ukrašeni zidnim bajkovito lijepim slikama. Mali arheološki muzej u blizini izlaže predivne Budine kipove.

budisticko-sveuciliste

Rajgir je mjesto koje je često posjećivao Budha te baš u njemu održavao mnoga predavanja. Ovo je mjesto od posebne važnosti za budističke hodočasnike.

Facebook Like Button