Peto ovogodišnje ocjenjivanje „Vinske zvijezde“

Vinske zvijezde – jesensko ocjenjivanje u Tajeru s dva velika zlata – 95 bodova!

Peto ovogodišnje ocjenjivanje „Vinske zvijezde“ održalo se 9.11. u zagrebačkom restoranu Tajer u Zvonimirovoj koji će ovih dana proslaviti prvi rođendan, a priprema tradicionalna jela, onako kako su to radile naše bake i mame. (Tajer je međimurski izraz za tanjur).

tajer-vinska-komisija-1

Na ovom ocjenjivanju tema je bila jesen u čaši. Tražila su se malo jača vina koja lijepo pašu uz jela od bundeve, gljiva, prve kobasice, krvavice, zelje, buncek – zimsku hranu koja dolazi.

Komisija se sastojala od 6 članova: doc.dr.sc. Ana-Marija Jagatić Korenika; enologinja (Agronomski fakultet); Josipa Andrijanić, enologinja; Lea Tripalo, 2.god dipl. studija Vinogradarstvo i vinarstvo, Agronomski fakultet Zagreb (mlade snage), Davor Zdjelarević, enolog i vinar, Saša Zec, enolog te Marija Vukelić, prof. (WSET2), aktualna voditeljica projekta, predsjednica komisije ovog ocjenjivanja. Vina je posluživao izvrstan Damir Funarić.

tajer-vinska-komisija-2

Svi sudionici projekta Vinske zvijezde su volonteri (organizatori i ocjenjivači), kuša se „naslijepo“ prema ocjenjivačkim listićima OIV-a, u komisiji su predstavnici sommeliera, enologa, vinskih trgovaca, vinskih novinara i mladih vinara/enologa. Tijekom 5-6 kušanja godišnje ocijeni se i do 200 vina proizvođača koji žele sudjelovati (prijaviti se na facebook stranici), a po ocjenjivanju se kuša 25 do 30 uzoraka.

tajer-vinska-komisija-3

Ocjenjivanja organizira tvrtka Zlatne riječi koja je preuzela projekt od 2017., a najavljuju se na Fb stranici Vinske zvijezde https://www.facebook.com/vinskezvijezde . Svi vinari, čija su vina službeno na tržištu u buteljama, mogu sudjelovati u ocjenjivanju.

Ocijenjeno je 25 vina, 2 velika zlata ( 95 bodova), 12 zlata 4**** (90 -94), 8 vina s 3*** (85 do 89) te 3 vina s manje od 85 bodova.

Tjedne objave i opise vina možete pratiti na webu juliofrangenfoto.com, na facebook i instagram stranici Vinske zvijezde/ Wine Stars Croatia te na facebook stranici Dani otvorenih butelja (Vina mosaica). Najbolje ocijenjena vina svoje će mjesto naći i u časopisu Restaurant & Hotel u izdanju za rujan. Službeni fotograf ocjenjivanja je Julio Frangen, a medijski partner je specijalizirani časopis Restaurant & Hotel.

tajer-vinska-komisija-4

PET zvjezdica ***** (95) osvojili su:
Contarini Syrah Riserva 2012 14,5 % Degrassi vina, Istra
Postup Donja Banda 2016, 14,5% Pelješac.

ČETIRI zvjezdice **** (90-94) osvojila su vina:
Graševina DeGotho 2019 14,5% Kutjevo dd, Kutjevo
Graševina vrhunska 2018, 13,5%, Iločki podrumi, Ilok
Memento Syrah 2018, 13% Baraka Vina, Šibenik.
Cabernet sauvignon 2018 14,5% Vina Vuglec, Škarićevo, Zagorje.
999, 2017, 13,5% Petrač vina, Hršak Breg, Zagorje.
Frankovka Miraz 2016, 13,5%, Feravino – Feričanci.
Frankovka 2016, 13,5 % PP Orahovica, Orahovica.
Primus Plavac mali 2016, 13,5% Rizman vina, Komarna,
Korlat Supreme Cuvée 2013 14,5% (Syrah, Merlot,Cabernet Sauvignon ) Badel 1862 d.d.
Parac 2012 13% (merlot, cab.sauv.); Dubrovački podrumi, Gruda.
Trajectum 2012 13,5% (cab. sauv.); Dubrovački podrumi, Gruda.
Contarini Syrah Riserva 2011 14,2%-Degrassi vina, Istra. Cijena: 139kn, vinarija/web shop 91

TRI zvjezdice *** (bodovi: 85 – 89):
Rkaciteli 2019, 13% , Dalmacijavino, Split.
Malvazija 2019, 13,5% Geržinić, Vižinada – Istra.
Zeleni Silvanac 2019, 13,5% PP Orahovica, Orahovica.
Manzoni Jarec Kure, 2019, 14% Sv. Ivan Zelina.
Cabernet Sauvignon 2018, Povratak, Žepče – BiH.
Orimos, Grande Réserve 2018, 13,5%, Francuska.
Karizma 2017, 13,5% Petrač vina, Hršak Breg-Zagorje.

Nakon ocjenjivanja, restoran Tajer počastio je članove komisije finim ručkom, juhom od vrganja, domaćom piletinom orly s restanim krumpirom i izborom međimurskih slastica među kojma izvrsna međimurska gibanica i kukuruzna zlevanka

Facebook Like Button