Pink day Slovenija

7. 4. ove godine u prelijepom okruženju Narodnog doma u Mariboru održan je prvi PINK DAY Slovenija powered by WOW: međunarodni festival rosé vina i pjenušaca.

Pohodilo ga je više od 300 posjetitelja, a okupio je tridesetak slovenskih i hrvatskih te vinara iz drugih zemalja. Baš kao Pink Day Zagreb, po čijoj licenci je i organiziran, Pink Day Slovenija ima za cilj promoviranje umjerenog i elegantnog pijenja laganih i lepršavih vina i rad na svojevrsnom vinskom bon-tonu koji je potrebno prenijeti mladima. Zanimljivo je istaknuti da je upravo u Mariboru najstariji vinski trs na svijetu, a Pink Day Slovenija svakako je dodatni poticaj turizmu grada Maribora i cijeloga kraja.

wow-pink-slo-1

Radionicu Hrvatska u ružičastoj čaši s podnaslovom Ženstvenost u ružičastom vinu – na Pink Dayu Slovenija združenim su snagama održale novinarka i vinski entuzijast, predsjednica udruge WOW Sanja Muzaferija i direktorica Pink Day Zagreb te Marija Vukelić, dugogodišnja članica WOW i ovogodišnja izvršna direktorica Pink Day Zagreb. Marija Vukelić po struci je profesorica jezika i polaznica Vinske Akademije WSET, pa je u interaktivnom dijelu radionice pokušala spojiti svoje dvije strasti – jezik i vino – tražeći u predstavljenim vinima ženski okus, miris, asocijaciju i emociju. Nakon uvoda o Udruzi WOW Hrvatska i njenom nastanku te Pink Dayu i idejama koje stoje iza njega, Sanja Muzaferija je detaljno predstavila ružičasta vina u svijetu, njihovu povijest, reputaciju, načine spravljanja, eventualne mane i mnogobrojne prednosti, kao i trendove vezene uz to vino koje navodno najviše vole žene.

wow-pink-slo-2

No, danas u njima podjednako i bez sustezanja uživaju i muškarci. Ružičasta vina nerijetko su nježnih alkohola, lagana, lepšava, voćnog okusa i dobro se slažu uz laganije obroke, a s obzirom da su ugodna, nježna i dopadljiva – dobrodošla su i kao aperitiv u tople ljetne večeri. Nakon uvodnog dijela, na zanimljiv način su predstavljena vina a interaktivno se, zajedno s polaznicima radionice, pokušalo istražiti ima li i koliko (i kakve) ženstvenosti ima u njima. Pjenušac rosé Tomac brut, atraktivan plešivički biser svojim briljantnom svježinom i čistoćom bogatog okusa potvrđuje status ozbiljnog i sofisticiranog pjenušca. Voćnost crnoga pinota upotpunjuju šampanjski okusi brioša i toasta koji mu daju kremoznost i harmoničnost. Sudionici radionice su ga opisali kao složeno, privlačno, plemenito i elegantno vino i nadjenuli mu različite epitete – baš kao ženi. Privlačno, prolazno, romantično, divlje, elegantno, društveno, mirisno, moderno, plemenito – a najčešće je (pro)cijenjen kao – komplicirano vino.

wow-pink-slo-3

Rosé Pinkert iz Baranje, zanimljivo ružičasto vino mlade vinarke Kristine Pinkert od sorte frankovka, dao je lijepu voćnost i razigranu ugodnu kiselost u prelijepim sortnim mirisima. Polaznici su ga opisali kao moderno, mirisno i privlačno vino. Vino za društvo, dopadljivo vino. Iz Istre je stigao rosé Veronika vinarije Benazić od sorte cabernet sauvignon. Suho vino voćnih mirisa s primjesama cvjetne soli pokazao je mineralnost istarske crvene zemlje. Vino je opisano kao strogo, divlje, plemenito i zavodljivo, opojno i čvrsto. Iz benkovačkog vinogorja došao je rosé Rosy Dama vinarije Dagarra, od sorata plavine 60% i merlota 40% . Tek nedavno punjeno u boce, polaznicima se učinio nedovršeno, ali ipak složeno i ženstveno vino, iako još pomalo tvrdo. Čekat će se da se zaobli i omekša. Kairos rosé od plavca malog dolazi s posebno lijepog položja Babe, u Trogirsko kaštelanskom vinogorju, s lijepim, nježnim voćnim aromama i blagim mirisima ljekovitih mediteranskih biljaka. Opisano je kao vatreno, društveno, privlačno i strasno: vino za svečane prigode.

I za sam kraj, Marija Vukelić je pripremila izvrsno iznenađenje, malo muške energije u posebnom roséu od sorte borgonja vinarije Damjanić – Rosé Penelope, iz Zapadne Istre, s mirisom divlje jagode i ruže, s laganim herbalnim završetkom. Dobio je epitete opojnog, senzualnog, privlačnog i romantičnog, a istodobno i modernog vina. Koliko roséa, toliko boja, mirisa, okusa, osjećaja. Zanimljivo ih je, uz klasično znanje, pokušati definirati u nekom drugom svijetu i kontekstu, osjetiti zatvorenih očiju i opuštenih misli. Kako god ga opisali, izvrstan je izbor za ove tople proljetne i sve toplije ljetne dane.

Uz dopuštenje: Women on Wine
Fotografije: Marko Pigac

Facebook Like Button