Pomiriši, doživi, kušaj! – prvi susret bilja i vina na Hvaru

Hvarski vrt FJORI FȎRA nudi jedinstven i dosada neviđen događaj i doživljaj – vođeno sljubljivanje mediteranskog bilja i vina.

fjori-fora-garden-1

U subotu 15.7.2023. u 19h u selu Gdinj na otoku Hvaru održat će se prva hrvatska radionica sljubljivanja autohtonog bilja i vina u vrtu „Fjori Fôra“. Domaćin događaja je obitelj Ćurin koja je svoj mirisni i životopisni vrt otvorila posjetiteljima prošloga ljeta.

fjori-fora-garden-2

Posebni gost je hvarski vinar Ivo Duboković čija će se vina uparivati s jestivim biljkama i domaćim zalogajima. Autorica radionice i voditeljica događanja je prof. Marija Vukelić, vinska stručnjakinja, organizatorica vinskih događanja.

fjori-fora-garden-3

Organizatori najavljuju doživljaj Hvara na još neviđen način – mirisima, prije svega, ali s dodatnim proučavanjem aroma vina u kombinaciji s mirisima bilja. „Pomiriši, doživi, kušaj!“ – slogan je ove radionice. Gosti će se na samom početku događaja, u 19h, povesti u šetnju vrtom mediteranskog bilja, pred zalazak sunca.

fjori-fora-garden-4

Upoznat će bilje i trave koje su oduvijek bile na Hvaru, prepoznatljiv su identitet Mediterana, a njihove arome katkad nalazimo i u vinu. Korak po korak, uz stručno vodstvo, stići će do loze. I loza je tradicija Mediterana. Uz čašu ružičaste drnekuše, vinar Ivo Duboković započet će priču o sortama i vinima Hvara …

fjori-fora-garden-5

Aurtorica radionice Marija Vukelić objasnit će koncept uobičajenog sljubljivanja hrane i vina prema sommelierskim učenjima, ali i uparivanje ovog osebujnog hvarskog trenutka gdje će mirisati i bilje, i vina i hrana – i ozračje!

Uz zalogaje obgrljene ružmarinom, bosiljkom, komoračem, origanom, spojit će se nadaleko poznata vina Duboković – Moja M, Laganini, Medvjedica … i druga. Gosti će u svakom trenutku biti uronjeni u Mediteran na više razina, u mnogim doživljajnim „nijansama“.

fjori-fora-garden-6

Želite li biti dijelom ove prve hvarske mirisne radionice s autentičnim biljem i vinima u neponovljivom doživljaju – pročitajte više informacija na linku, rezervirajte mjesto na vrijeme: fjorifora.com/dogadanja/#herbswines .

Događaj se odvija pod pokroviteljstvom FACM Hrvatske (Društva građanki i građana Mediterana – Hrvatska) koje promovira mediteranske vrijednosti kroz aktivnosti građana: fundacionacm.org/en/citizens-circles.

Foto: Fjori Fôra by Aleksandar Gospić; Duboković podrum/arhiva Duboković; Marija Vukelić by Julio Frangen
PR: Fjori Fora/Zlatne riječi

Facebook Like Button