Posebno priznanje glavnog žirija hrvatskom filmu “Zbornica”

Film Sonje Tarokić dobio i priznanje Ekumenskog žirija.

Na zatvaranju 55. Međunarodnog filmskog festivala Karlovy Vary, posebno priznanje glavnog žirija dodijeljeno je filmu “Zbornica“, čiju režiju i scenarij potpisuje Sonja Tarokić, a produkciju Ankica Jurić Tilić.

film-zbornica-08

„Zbornica“ je osvojila i Priznanje Ekumenskog žirija, koji je svoju odluku obrazložio riječima: „U svom debitantskom dugometražnom filmu, redateljica Sonja Tarokić pokazuje iznimnu paletu kinematografskog umijeća vladanja mizanscenom i, što je najvažnije, istinski benevolentno napisanim likovima. Srčana, univerzalna i ohrabrujuća posveta svim djelatnicima obrazovnog sustava diljem svijeta.“

film-zbornica-07

Redateljica Sonja Tarokić osobno je preuzela priznanja na ceremoniji zatvaranja u Karlovym Varyma.
„Već je sama selekcija filma u glavni natjecateljski program bila dovoljna da budemo sretni, a povratak kući s priznanjem cijelo je iskustvo učinio još ljepšim.

film-zbornica-06

Uz divne reakcije publike nismo mogli zamisliti ljepšu premijeru, a sada mi je dodatno drago da je i žiri prepoznao vrijednost našeg filma,“ komentirala je Sonja Tarokić ovaj uspjeh njezinog debitantskog dugometražnog filma.

film-zbornica-03

Producentica Ankica Jurić Tilić, u svojoj prvoj reakciji istakla je kako joj je drago što je film bio tako dobro primljen i od publike i od kritike, a na kraju i od žirija u Karlovym Varyma te zaključila: „Specijalno priznanje u glavnom natjecateljskom programu svakako nam je veliki kompliment, a veseli nas i pohvala Ekumenskog žirija. Ovo je zaista krasan početak za ‘Zbornicu’ i jedva čekamo da film predstavimo domaćoj publici.“

film-zbornica-02

Nakon svjetske premijere u Karlovym Varyma prošle nedjelje, „Zbornica“ je dobila iznimne kritike najznačajnijih filmskih publikacija kao što je Cineuropa, a redateljica je dala brojne intervjue, među ostalim za Screendaily.

Uz dopuštenje: Madison Consulting (sve fotografije)

Facebook Like Button