Praznik vina u Vrbniku

Tradicionalno vinsko događanje Dani vina otoka Krka, koje se ovog vikenda održava u Vrbniku, zaključit će ljetne programe pod zajedničkim nazivnikom „Popi’ i pojedi!“. Nakon izrazito uspješnih i posjećenih događanja Festivala žlahtine i Dana šurlica, u petak 25. i subotu 26. kolovoza, domaći i strani gosti uvjeriti će se u činjenicu da je Vrbnik eno-gastronomska meka kvarnerskog turizma.

Ovaj praznik „plemenite kapljice“ održava se u kontinuitetu od 2004. godine, a uz bogatu ponudu lokalnih vina karakteristično je i gostovanje vinara iz drugih hrvatskih krajeva. I ove godine događanje će obogatiti sudjelovanje vinara i izlagača iz Osječko – baranjske županije, koji će posjetiteljima predstaviti svoje vrhunske eno – gastro proizvode. Posjetitelji i turisti tako će na više gradskih lokacija moći uživati u raznovrsnom i bogatom kulturno – zabavnom programu, na Trgu Škujica, Placi Vrbničkog statuta i Ribarnici.

Oba dana organizirana je degustacija vina uz sajam autohtonih proizvoda. U subotu se priređuje izložba vinogradarske i vinarske opreme, a za one koji se vole družiti, zabavljati i natjecati organizirana je pitaonica o vinu i Vrbniku koju će voditi Morana Zibar, lovkinja s HTV-ova kviza Potjera. Nakon prošlogodišnje lijepo prihvaćene prve noćne rekreativne biciklijade kroz Vrbničko polje organizira se „2. Vrbnik Wine & Bike night“ s degustacijama vrbničke žlathine.

Svečano otvaranje zakazano je za petak, 25.08.2017. u 20 sati na Trgu Škujica, a oba dana u večernjim satima cijeli stari grad postaje velika glazbeno – scenska pozornica. U ovogodišnjem programu Dana vina zabavljat će nas folklorna skupina VKD „Frankopan“, grupe Brevis i Insula, Trio Crikvenica, Mitja Tavčar Quartet i Darko Jurković Charlie Trio, te posebni gosti iz Osijeka, tamburaški sastav Hrvatski Sokoli.
Bilješka za urednika

Popi’ i pojedi zajednički je nazivnik za manifestacije kojima se promoviraju lokalne vrijednosti u proizvodnji i pripremi hrane i proizvoda od vinove loze uz pripadajuće običaje te lokalne folklorne i glazbene izraze. Programi su namijenjeni domaći m i stranim gostima koji tijekom turističke sezone borave na Kvarneru kao i lokalnom stanovništvu, a organizatori posjetiteljima nude uživanje u tradicionalnim jelima i nadaleko poznatoj sorti vina, vrbničkoj žlahtini.

Popi’ i pojedi čine tri temeljna događanja raspoređena u turistički značajnim vikendima tijekom srpnja i kolovoza: Festival žlahtine- Razgon i Dani šurlica su održani, a Dani vina otoka Krka će ovog vikenda okruniti seriju ljetnih manifestacija.

Uz dopuštenje: Turistička zajednica grada Vrbnika