Priča o pobjedi

“Priča o pobjedi” četvrta je knjiga iz ciklusa knjiga o poznatim sportašima i njihovim velikim uspjesima. Ovaj, proslavljeni plivač, pristao je podijeliti trenutke svojih najvećih pobjeda, ali i poraza koje je doživio tijekom svoje bogate plivačke karijere.

Promocija knjige “Priča o pobjedi” romansiranu biografiju našeg proslavljenog sportaša Gordana Kožulja (u izdanju Školske knjige) održati će se u srijedu 09. 11. u 10 i 30 sati na INTERLIBERU.

Djelo je strukturirano logično i čitatelju pregledno, podijelivši ga poglavljima na bitne odsječke u Kožuljevom plivačkom životu: djetinjstvo, mladenaštvo i zrelo životno i plivačko doba, da bi potonje još i dalje podijelila u nekoliko poglavlja: studij u Sjedinjenim Američkim Državama i rad s vrsnim trenerima, uspjesi na europskim i svjetskim prvenstvima i, najposlije, nastupi na Olimpijskim igrama. U posljednjem poglavlju, riječ je o Kožuljevim zadnjim natjecateljskim nastupima i posljednjim danima plivačke karijere.

U svojevrsnom prologu knjige opisan je prijelomni životni i plivački trenutak Gordana Kožulja, dan u kome su se srušili njegovi snovi da će plivati ne Europskom juniorskom prvenstvu, ali i dan u kojem će mladenački prkosno usvojiti devizu: Ustrajati, unatoč svemu! Ta će deviza biti određujuća za cijeli njegov život, ne samo u plivanju.

U tim su prvim i odlučnim godinama važnu ulogu odigrali i roditelji, a napose otac Mirko koji u svoj dnevnik revno bilježi sve trenutke njegova razvitka. Upravo iz njegovih dnevničkih zapisa crpim mnoge dragocjene podatke o tim prvim plivačkim Kožuljevim godinama, o ustrajnoj uzlaznoj liniji kojom idu njegovi rezultatski dosezi kao ključno mjerilo uloženog truda i pokazatelji sportskog napretka. Uz ta očeva zapažanja, rukopis je protkan i brojnim sjećanjima samoga junaka priče na pojedine prekretničke trenutke njegove plivačke karijere – od prvih dana pa sve do zrelih plivačkih godina u kojima Kožulj postaje svjetski poznat plivač i jedan od najboljih svjetskih leđaša.

U knjizi Kožulj iskreno progovara o trenucima svojih najvećih trijumfa i bezbrojnih radosti, o mnogim razočaranjima, kao i o svom nedosanjanom snu. Naime, san o olimpijskom zlatu kad bi na jednom od jarbola, i to na onom najvišem pobjedničkom, zalepršala hrvatska zastava, a on stao na pobjedničko postolje, unatoč svim uspjesima, nikad se nije ostvario. Olimpijske igre i prava prilika za osvajanje olimpijske medalje bila je 2000. godine kada je bio europski prvak i svjetski doprvak, ali očekivanja su bila prevelika. Od silne želje za medaljom izgorio je, no nije odustao. Nastavio je, a uloženi napor i trud vratio se u obliku brojnih medalja:
„Danas znam da je neuspjeh sastavni dio sporta, baš kao i naše medalje. Sportski uspjesi kroz dugi niz godina, na najvažnijim natjecanjima nisu rezultat slučajnog i kratkotrajnog bljeska, već potvrda neupitnog talenta, dugogodišnjeg treniranja, vježbe, snage i upornosti.“

Kroz knjigu se proteže i jedna važna životna poruka: bez napora i odricanja, bez ustrajnosti u onome za što smo se opredijelili, nećemo ostvariti željene dosege. Drugim riječima: ako smo se upustili u nešto i tome posvetili vrijeme i energiju, u tome valja ići do kraja! S tom porukom i poukom, nadam se ostvariti i temeljni cilj svoga djela – da bude ne samo spisateljski zanimljivo, nego i poučno, a napose za mlade čitatelje!

U tom smislu, knjiga “Priča o pobjedi” pružit će nesumnjiv prinos stvaranju jedne drukčije slike o nama, i to prvenstveno one slike koja, zamagljena turobnom svagdašnjicom, nedovoljno jasno bilježi one dragocjene nijanse svijetlih tonova koje će djetinjstvo, mladenaštvo pa i život, učiniti ljepšim. Ovo posljednje tiče se osobito mlađih naraštaja koji, a da počesto ni sami nisu svjesni toga, žude za pozitivnim primjerima koji će ih potaknuti da budu bolji, potpuniji ljudi.