Promocija knjige „Tragovi u vremenu“ Rosie Kugli održana u Gliptoteci

Anita Vukušić Crevar, idejna začetnica društveno kulturnog događanja Inspiracije, odlučila je odati počast knjizi i u godini koja je proglašena Godinom čitanja predstaviti novu knjigu književnice Rosie Kugli, ‘Tragovi u vremenu’ koja tematizira povijest i kulturnu baštinu grada Zagreba sa posebnom naglaskom na kultnu knjižaru Kugli.

Promocija se održala 8.10. 2021 u prostoru GLIPTOTEKE HAZU, a nezaobilazan doprinos svečanosti knjige dali su: književni kritičar Velimir Visković, dramska umjetnica Helena Kalinić, a svojim glazbenim darom pjevač Adam Končić oduševio je goste iz zagrebačkog kulturnog i društvenog života grada: prof. dr. Ivu Josipovića, Dragu Diklića, filmsku i televizijsku redateljicu Irenu Škorić, akademika Davora Miličića i mnoge druge.

diklic-kugli

Knjižara koja je ostavila „trag u vremenu“

Knjižara “Kugli” u Ilici 30 bila je sinonim za kulturna događanja krajem XIX. i u tijeku cijelog XX. stoljeća, a okupljala je pisce, nakladnike i novinare te utabala put nakladničkoj kući „Mladost“, jednoj od najznačajnijih nakladničkih kuća u bivšoj Jugoslaviji.

josipovic-kugli-skorić-milicic

Priču o mukotrpnom povijesnom usponu mjesta koje je služilo kao kulturni „dnevni boravak“ i oplemenilo zagrebački umjetnički život, ispričala je književnica Rosie Kugli u svojoj novoj knjizi ‘Tragovi u vremenu’. Knjiga tematizira dvije isprepletene povijesti – povijest knjižarske obitelji Kugli i povijest razvoja čitateljske publike.

Povijest obitelji promatra se od mladosti Stjepana Kuglija, isprva knjižarskog pomoćnika bečkih knjižara Manza i Lechnera, a kasnije genijalna uma iza ideje najvrjednije knjižare na ovim prostorima. Pratimo njegov dolazak u Zagreb i dirljivu ljubavnu priču sa suprugom Josipom koja ga je podržavala do kraja života, a nakon njegove smrti usmjerila i sinove u nastavak očeva posla.

rosie-kugli

Tematika je osobito zanimljiva u godini koju je Ministarstvo kulture proglasilo godinom čitanja, a književni aspekt prati i razvoj Zagreba, osvrt na njegova zlatna, ali i teška vremena – poput stabilizacije knjižarstva nakon velikog potresa.

Zbog toga se roman može čitati i u alegorijskom ključu uz diskretnu poruku da bez književnosti nema kulture. Kultno mjesto nekadašnjih književnih susreta, razgovora i kupnje vrijednih knjiga danas je popularna trgovina s odjećom, ali akademik Pavao Pavličić u predgovoru knjige s pravom ističe da još uvijek postoje oni koji za Ilicu 30 govore „kod Kuglija“. Urednik izdanja je Marijan Boršić.

vukusic-crevar-kugli

Knjiga je sufinancirana sredstvima Ministarstva kulture, Grada Zagreba i Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a Muzej Grada Zagreba je ustupio arhivske fotografije.

Facebook Like Button