Put do slave

Remek-djelo Roberta Zemeckisa Put do slave otvara New York Film Festival!

Film Put do slave novo remek-djelo vrhunskog filmskog vizionara Roberta Zemeckisa izabran je za ovogodišnje otvorenje filmskog festivala u New Yorku u petak, 25. rujna. Ovom prilikom predstavljamo vam najnoviju kino najavu! Tom Rothman, predsjednik uprave Sony Pictures Motion Picture Group kao svoj prvi producentski uradak pod okriljem novo-oživljenog studija TriStar odabrao je upravo Put do slave – film o francuskom hodaču po žici Philippeu Petitu koji je 1974. godine razapeo žicu između dva tornja Svjetskog trgovačkog centra i bez ikakve zaštite hodao po njoj. Dok se nalazio u kompaniji 20th Century Fox, Rothman je 2012. godine za otvorenje festivala u New Yorku ponudio film „Pijev život“ redatelja Anga Leeja koji je u konačnici zaradio preko 600 milijuna dolara na svjetskim kino blagajnama i postao bogatiji za četiri prestižne nagrade Oscar, uključujući i onu za najboljeg redatelja. Za film PUT DO SLAVE već se sada šuška da će biti jedan od glavnih favorita za sezonu filmskih nagrada koje se dijele krajem ove i početkom sljedeće godine, a s obzirom na trailer to nije nikakvo čudo.

Film Put do slave postat će drugi 3D uradak koji će otvoriti festival u New Yorku nakon „Pijevog života“ te drugi film redatelja Zemeckisa koji će se na njemu prikazati (prvi je bio „Let“ s čijom je projekcijom festival 2012. godine zatvoren). PUT DO SLAVE je IMAX 3D filmsko iskustvo kakvo publika do sada nije imala prilike vidjeti, a u domaćim kinima ćemo ga imati prilike vidjeti već od 1. listopada – dan prije nego u ostatku svijeta.

put-do-slave-1

Direktor filmskog festivala u New Yorku i glavni selektor Kent Jones ovom prilikom je izjavio: „Film ‘Put do slave’ iznenađujuće je filmsko iskustvo na nekoliko nivoa. Kao prvo, radi se o klasičnom filmu o pljački poput nezaboravnih remek-djela ‘Džungla na asfaltu’ ili ‘Kockar Bob’ u smislu planiranja, isprobavanja, egzekucije i problema koji se javljaju u posljednjim trenucima – samo što ovdje glavni likovi ne kradu novac, već pristup najvećim svjetskim zgradama. Također se radi i o zadivljujućem oživljavanju Manhattana iz 70-ih godina prošloga stoljeća. Međutim, ponajviše je riječ o rijetkoj, bogatoj i misterioznoj priči koja je od prve do posljednje sekunde toliko napeta da će ju publika gledati s ruba vlastitih sjedala.“

put-do-slave-3

Redatelj Robert Zemeckis ovom je prilikom izjavio: „Izuzetno sam počašćen i zahvalan što je naš film izabran za otvorenje 53. filmskog festivala u New Yorku. ‘Put do slave‘ je njujorška priča i ponosan sam što ćemo upravo publici u New Yorku prvoj predstaviti naš film. Nadam se da će publika na festivalu biti uronjena u spektakl, ali također i oduševljena pričom o ovom strastvenom umjetniku koji je svojim potezom prekrasnim tornjevima dao dušu.“

put-do-slave-2

U filmu Put do slave glavne su uloge ostvarili Joseph Gordon-Levitt, Ben Kingsley, James Badge Dale, Ben Schwartz, Steve Valentine, Charlotte Le Bon, Clement Sibony, Caesar Domboy i Benedict Samual. Redatelj Zemeckis i Christopher Browne napisali su scenarij prema Petitovoj autobiografiji „To Reach the Clouds“, a film su producirali Steve Starkey, Zemeckis i Jack Rapke.

Iz godine u godinu razni holivudski studiji pokušavaju pronaći pravi filmski festival na kojem će premijerno prikazati neki od svojih filmova s kojima pretendiraju na oskarovsku sezonu, a otvorenje filmskog festivala u New Yorku posljednjih nekoliko godina postalo je pravo mjesto upravo za to. Neki od filmova koji su u novije vrijeme otvorili ovaj festival su „Nestala „(2014.), „Kapetan Phillips“ (2013.), „Pijev život“ (2012.), „Bračne svađe“ (2011.) i „Društvena mreža“ (2010.).

Uz dopuštenje: Continental film (sve fotografije)

Saznajte još: