Razgovor o rizlingu uz rizling

Renomirani hrvatski projekt ocjenjivanja vina „Vinske zvijezde“ organizirao je prvo veliko ocjenjivanje sorte rizling u Hrvatskoj, na Plešivici, u vinariji Jagunić i u Međimurju, u restoranu Terbotz 10. i 11. srpnja 2019. u suradnji s najpoznatijim sommelierom i znalcem rizlinga u Hrvatskoj, Željkom Bročilovićem Carlosom.

Najava događaja izmamila je uzdahe oduševljenja i osmijehe na lica poznavatelja vina te samih proizvođača jer je ova sorta jedna od najpoznatijih, a znalci kažu i najplemenitija bijela sorta na svijetu.

1.Summer Riesling Tasting_Plešivica (3)_ocjenjivači i organizatori

Zovu je i RR – „Rolls Royce“ među vinima, a samo vino – kraljem bijelih vina! Toliko superlativa zaslužuje detaljno kušanje, ocjenjivanje i promišljanje o vinu, pa su organizatori nakon stručnog kušanja organizirali druženje s objavom rezultata, uz razgovore o potencijalu sorte u Hrvatskoj.

Organizatori budućnost sorte vide kroz pametno marketinško promišljanje ciljanih vinskih događaja koji bi privukli svjetsku vinsku elitu u one naše vinske regije gdje rizling pokazuje najbolje rezultate. U Hrvatsku se planiraju pozvati „rizling-stručnjaci“ koji bi svojim „masterclass“ radionicama pomogli vinskim profesionalcima, vinarima i ljubiteljima da bolje razumiju veličinu i potencijale rizlinga.

1. Summer Riesling Tasting_Međimurje  (1)_uzorci

1. dio ljetnoga kušanja rizlinga održao se na Plešivici, u vinariji Jagunić. s 12 članova komisije i 31 uzorak.
Komisija: predsjednik Ž.Bročilović Carlos,sommelier; Darko Lugarić, somm., Hrvoje Petrić, novinar i connaisseur; Marko Rundek, somm; Jasminka Šaško, enologinja, Dominik Jagunić, vinar; Željko Suhadolnik, novinar; Franc Žgur, sommelier; Boštjan Protner, vinar; Ivo Kozarčanin, novinar, Ivan Perković, somm; Saša Zec, enolog.

Uzorci su bili podijeljeni u 3 kategorije: mlada vina (2018, 2017); vina starija od 3 god (2016 -2011); vina s ostatkom šećera.

U prvoj kategoriji, najbolje je ocijenjen Rajnski rizling Sokač vina, 2017 te osvojio srebro (85,8). U kategoriji starijih vina, tri vina su osvojila srebro (Kolarić, Coletti Rajnski rizling sur lie 2016 -85,2; Šember PG Rajnski Rizling 2015- 86,9; Obrt Šimanović, Rajnski Rizling 2012 – 85,4).

U kategoriji vina s ostatkom šećera, zlato su osvojili rizlinzi Bolfan Rajnski Rizling Primus, polusuho 2015 (90,7) i Bodren, Rajnski rizling ledeno vino 2014 (92,7). Srebro su osvojili Bodren Rajnski rizling ledeno vino 2013 (89, 8) i KOPJAR Rajnski Rizling polusuho, 2017. (85)

1. Summer Riesling Tasting_Međimurje  (2)_ocjenjivanje

2. dio ljetnoga kušanja rizlinga održao se u Međimurju, u restoranu Terbotz, s 9 članova komisije i 29 uzoraka.

Komisija: predsjednik Ž.Bročilović Carlos,sommelier; Branimir Jakopić, vinar; Željko Suhadolnik, vinski novinar; Ivan Perković i Igor Ivanić, znalci-sommelieri; Martin Hlebec vinar; Ivan Goričanec, Jože Rozman, Staša Bizjak – novinari i znalci.

Uzorci su bili podijeljeni u tri kategorije: mlada vina (2018, 2017); vina starija od 3 god (2016 -2011); vina s ostatkom šećera. Vina je točio Martin Jakopić.

U prvoj kategoriji, najbolje su ocijenjeni Rajnski rizling Vinogradarstvo i podrumarstvo Cmrečnjak 2017 (86,42) i Erdutski podrumi 2017 (85,28).

U drugoj kategoriji najbolje su ocijenjeni rizlinzi Vinogradarstva i podrumarstva Jakopić, 2015 (85,7) i 2007 (86,0). U kategoriji vina s ostatkom šećera niti jedno vino nije prešlo prag od 85 bodova, a najbolje ocijenjen je bio Rajnski rizling 2017 Vina Papak Ilok (82,71). Nije bilo uzoraka kategorije visokih predikata.

Na razgovorima o rizlingu izdvajamo važnu rečenicu slovenskog vinara Boštjana Protnera: „Vinar treba željeti rizling, vjerovati u rizling, treba se odlučiti na rizling“, jer iako u Sloveniji ima dosta rizlinga, čini se da ga vinari rijetko nude svojim gostima u izboru kušanja prva tri vina podruma, a ako ih ne nude, o njemu se ne zna, vinoljupci ga ne prepoznaju i teško se prodaje.“

1.Summer Riesling Tasting_Plešivica (1) organizatori _ Marija Vukelić, Vinske zvijezde_ Zvonimir Novosel, gradonačelnik Jastrebarskog, Ivana Alilović, direktorica TZZŽ

Jasminka Šaško, enologinja vinarije Vuglec, napomenula je da klimatske promjene i globalno zatopljenje ne pogoduju rizlingu i ona primjećuju kako zadnjih godina (od 2014.) vino nema ekstrakta kao prije.

Navodi i kako često rizlinzi izlaze na tržište premladi, a bolje rezultate pokazuju starenjem. Sommelier Darko Lugarić, suvlasnik zagrebačkog restorana Agava, predlaže popularizaciju sorte kroz spajanja uz sljedove hrane, ali napominje da je velik problem u ugostiteljstvu neznanje, nepoznavanje sorte, ali i kakvoća hrvatskih rizlinga.

Željko Bročilović Carlos naglasio je da postoje referentni svjetski rizlinzi, nije teško dokučiti kakvi su oni te odlučiti/krenuti smjerom prema kvalitetnijem i boljem.

Zaključno je ponovljeno da je rizling doista posebna sorta, ekstrakt i kiseline omogućuju mu dugovječnost.
Preporuka je vinarima da mu treba sačuvati sortnost tijekom vinifikacije te da mu ne „paše“ ni previše drveta ni preduga maceracija jer time može izgubiti važne i prepoznatljive karakteristike sorte.

Naravno, svaki vinar određuje kojim smjerom i načinom vinifikacije želi raditi rizling i želi li iz njega izvuči najbolje što može (a može se puno) ili želi imati (samo) još jednu sortu u vinogradu.

Rezultati plešivičkog kušanja, s uzorcima s Plešivice i Krašića, iz Zagorja, Moslavine, pokazali su da je „srednja kategorija“ (vina od 3 godine i starija) imala više dobrih rezultata, što pokazuje da mu – odležavanje u boci godi.

Rezultati međimurskog kušanja potvrdili su plešivičko, mladi rizlinzi berbe 2018. pokazali su skromnije ocjene od odležanijih. Dodatna je preporuka vinarima puniti rizling u „rizling –boce“ jer i time pokazujemo poštovanje prema vinu i njegovoj sortnosti.

1. Summer Riesling Tasting_Međimurje  (4)_organizatori

Ovo prvo veliko kušanje hrvatskih rizlinga pokazalo je veliki interes vinara, iako nažalost nisu svi koji imaju rizlinge mogli/htjeli/stigli sudjelovati.

Cilj je bio edukativan za ocjenjivače i za vinare: da se prouče i pokažu karakteristike sorte, da se poveća razumljivost sorte, da se vinu digne prepoznatljivost, a time i vidljivost/uspješnost u prodaji i ugostiteljstvu.

Rezultati su pokazali da ipak većina vinara (čast izuzetcima) još uvijek traži svoj najbolji put s rizlingom, jer za rizling se treba odlučiti, a onda biti s njime jako strpljiv i nježan.

Tada, kada razumijevanje i ljubav između vinara i sorte dosegnu svoju uzvišenu etapu, hrvatski će rizling postići bolju kvalitetu, potvrditi svoj naziv „najplemenitije vinske sorte“ i „kralja bijelih vina“, i u Hrvatskoj (ponovno) pronaći eleganciju i raskoš kakvu ljubitelji rizlinga traže, vole, žele.

Prema pozitivnim reakcijama vinara, hrvatski rizlinzi se polako ali sigurno vraćaju na mjesto koje im i pripada, a u priči o rizlingu okrećemo novu, važnu stranicu.