Residence Mediteraneo Molat

“U ovakvim vremenima bijeg je jedini način da se preživi i nastavi sanjati.” poznati citat Henrija Laborita iz uvoda u film “Mediterraneo” s kojim započinjemo opis predivne ville na čarobno lijepom otoku Molat.

Molat

Molat je otok s 3 pitoreskna mjesta u kojem zimi boravi oko svega 70 stanovnika. Šumovit, prepun prekrasnih uvala i obližnjih otočića do kojih se lako i brzo dolazi.

More je iznimno čisto što dokazuju kolonije ježeva u dubini pred vilom Mediteraneo, s malo automobilskog prometa čak i jeku sezone. Cijeli otok iznimno je bogat ljekovitim travama i grmljem, pa najpoznatiji zadarski travar i proizvođač prirodnih pripravaka kojima je i sam sebe izliječio potječe s Molata.

Čuveno maslinovo ulje po koje Talijani dolaze gliserima iz Ancone (priličan i skupi put) radi se na starinski način kamenom prešom, hladnim putem na susjednom otoku, a dovoljan je telefonski poziv da vam stigne pred kuću redovnom brodskom linijom.

Zadarska tržnica bila je godinama posjećena zbog odličnog voća i povrća iz zadarskog zaleđa, no nažalost veletržnice polako preuzimaju sve više malih trgovaca. No na Molatu se jedni telefonskim pozivom može naručiti, od pouzdanog uzgajivača i prodavača ne samo povrće i voće nego i riba (svježe srdele – 20 kn) ili nešto drugo iz zadarskih dućana ili po potrebi čak i proizvodi iz ljekarne.

kamenje

Izdvojeno:

> Liječnik na otoku Molat radi utorkom i četvrtkom od 08 -10 sati, a po potrebi može ga se pozvati u kućnu posjetu
> Ribu lovi lokalni ribar pa dnevno najčešće ima svježi izbor od malih po vrlo povoljnim cijenama, do vrhunskih bijelih, međutim svi koji more poznaju znaju da sve što je svježe izvađeno iz dubinama Jadrana samo je po sebi specijalitet pogotovo uz vrhunsko maslinovo ulje. Ovdje kažu: “ki to more platit” drugim riječima: takvu kvalitetu ne možeš dobiti ni za kakav novac.
> U uvali su 2 restorana i jedna pizzerija, a u susjednom mjestu gospođa porijeklom s otoka koja se vratila iz Italije, otvorila je slastičarnu i pizzeriju uz još dva restorana.
> Nabavu, osim iz Zadra telefonom možete obaviti u dućanu (podružnici) Sonika a i svaki vlasnik dućana s otoka će vam iz Zadra donijeti pred vrata gotovo sve što želite.

villa-mediteraneo

Villa Mediteraneo

Inače je villa zapravo mini dvorac u kojem su smještena dva luksuzna apartmana, od čega se jedan može unajmiti. Iza ovog čarobno lijepog objekta stoji zanimljiva priča jer ga je izgradio pradjed vlasnice a villa je izgrađena iz kamena kao dio imanja nakon što se vratio iz Australije i Afrike, gdje je tražio zlato te od tamo donio ideje i inspiraciju po kojoj je gradio kuću. Kasnije je kao poduzetnik sagradio mnoge kamene kuće na otoku, imao drvodjelsku radnju i turističku agenciju te dionice velikih brodova. Sama kuća datira iz davnih 30. godina.

villa-mediteraneo-1

U mjestu Molat je kupanje, ronjenje i sunčanje i više nego dostupno. Naime, dvije manje plažice nalaze se točno ispred kuće, a kupača je vrlo malo jer mjesto još nije pokriveno masovnim turizmom Villa se nalazi točno ispred zaljeva i obje njene prekrasno uređene terase gledaju ravno na pučinu. U slučaju da želite potpunu izolaciju od svakog traga civilizacije na svega nekoliko metara dalje od ville kriju se stijene koje gledaju prema predivnom plavetnilu bistrog mora na ovom dijelu Jadrana, a okružene su borovom šumom tako da je nadohvat ruke i hlad u kojem se može malo zadrijemati, meditirati ili pak čitati neka lijepa knjiga.

villa-mediteraneo-2

Ispred kuće se također može pecati, loviti hobotnice i lignje ovisno o znanju i interesu. U popodnevnim satima ugodno je zaspati na napuhanom jastuku privezanom za bovu dok toplo more od 24-28°C lagano hladi noge i ruke.

villa-mediteraneo-3

Villa Mediteraneo ima na otoku idealnu poziciju od čistog mora udaljenog svega dva metra od vrata, brodić vezan ispred kuće, borovu šumu uz more s ležaljkom od mreže, a kada se poželite dobrog espressa kafić se nalazi 30 metara od plaže. Ujutro ispred kafića dolazi lokalni pekar koji donosi svježe ispečene tople kroasane, primamljivi burek i naravno kruh. Većinu dana u tjednu dolazi i prodavač s ribom, a uz kafić nalazi se i voćarna s odličnim voćem i povrćem.

villa-mediteraneo-4

Sa svih prozora i naravno s terasa ville vidi se more, pučina i nebo i sve promjene boja na horizontu od svanuća do sumraka i noći s bezbroj sjajnih zvijezda. Dnevni boravak, koji ima staklene pomične stijene duž cijelog pročelja ville od oko 3 mera visine čine ovu kuću savršenom za boravak koji vas potpuno odmiče od svakodnevice i svih nakupljenih stresova. Posebna prednost ove uvale je odlična pozicija s obzirom na vjetar. Naime, uvala je zaštićena od bure i prilično od juga stog mnogi nautičari, koji znaju za ovu uvalu, vole doći i odmoriti se u njoj.

villa-mediteraneo-5

Zbog blizine mora, jutra i popodneva su iznimno ugodna uz prekrasne bonace, a od 10 sati do 17 sati, kada je sunce najjače stalno puše ugodni maestral tako da se i temperatura od čak 40°C ne osjeća, odnosno ugodna je. Ako uz to dodate da ne morate izlaziti iz šlapica i kupaćeg kostima i nigdje ići autom, osjećaj odmora postaje bajkovit.

villa-mediteraneo-9

Iako je uvala po danu uglavnom prazna i tiha (u 12 su svi na ručku a onda “siesta”:)) izuzev dolaska redovne brodske linije oko 15 sati, a u sumrak se s terase može promatrati kako u uvalu stižu jedrilice s horizonta na noćenje. U osmom mjesecu to su ponajviše talijanski turisti, u 7. mjesecu susjedi Slovenci, te Nijemci, Austrijanci, dok u 6. mjesecu ima najviše turista iz nordijskih zemalja. Tu i tamo pred vilom se veže poneka luksuzna jahta kao zapažena Benettonova.

villa-mediteraneo-8

Sobe su hladne i po danu i po noći zbog kamene gradnje i uvučenosti u zidove, dnevni boravak ima klimu ali je nitko ne koristi zbog 2 prozora i pomičnih staklenih stijena zbog kojih se pretvara u dnevni boravak na otvorenom. Ispred i iza štednjaka je prozor te mirisi iz kuhinje ne ostaju u prostoru. Apartman je veličine 80 m2 predviđen za petero ljudi, pogodniji za intelektualce i umjetnike.

villa-mediteraneo-9a villa-mediteraneo-6

Izdvojeno:

> Odlazak brodićem uz prenosni hladnjak priča je za sebe. Također potrebno je cca 7 minuta šetnje da se dođe u drugu uvalu koja je pješčana i plitka – idealna za djecu. Tu se često jedri na dasci, a u hladu borova je i beach bar.
> U blizini ville domorodac iz ovog mjesta, prekrasan domaćin koji obožava svoj otok Molat, uzgaja koze koje se hrane istim onim ljekovitim biljkama koje smo spominjali pa se dnevno može kupiti kozji sir meki ili suhi, kozje mlijeko, kefir ili jogurt te svježa jaja njegovih kokica.
> Također na otoku proizvode odličan med i krumpir izuzetnog okusa.

uvala

Za sva dodatna pitanja slobodno se obratite na sljedeće kontakte:
Mobitel: +385 91 2366445
E-mail: mediteraneomolat@gmail.com

Facebook Like Button