Restoran Ikarus u Hangaru-7

Hangar-7 u Salzburgu je jedinstvena staklena građevina uz koju se nalazi i manji aerodrom, a u kojoj se mogu vidjeti povijesni Flying Bulls zrakoplovi, flote trkaćih automobila i zbirka Formula 1.

Hangar-7 je ideja dvaju vlasnika od kojih je jedan osnivač branda i energetskog napitka Red Bull, Dietricha Mateschitza. Ulaskom u taj jedinstveni prostor svaki gost doživjeti će neponovljivo iskustvo razgledom svih predstavljenih bolida, zrakoplova, letjelica, ali prostor nudi i umjetničke izložbe i savršeno osmišljene restorane i barove.

Jedan od njih je i restoran Ikarus tradicionalno drukčiji od svih koji je ujedno i okupljalište ljubitelja izvanredne hrane koja se u njemu nudi.

hangar-7-culinary-2

Genijalnom idejom u restoranu Ikarus započet je zanimljiv projekt kojeg se nije usudio pokrenuti niti jedan svjetski restoran. Ideja je u tome da se svakog mjeseca predstavlja jedan od kuhara koji postaje glavni kuhar u restoranu.

Nije važno s kojeg kontinenta ili iz koje zemlje dolaze kuhari, da li je to Amerika, Japan ili Južna Afrika. Nije važno da li pripremaju tradicionalnu, fuzijsku ili molekularnu kuhinju. Najvažnija je raznovrsnost i naravno visoka kvaliteta jela.

Kada se 2003. otvorio restoran Ikarus, većina ljudi nije mogla zamisliti kako će ovaj ambiciozno zamišljen plan izgledati u stvarnosti. To međutim nije bio problem za stvaraoce koncepta. Oni nikada nisu bili fokusirani na “što ako” njihov glavni cilj je samo “kako”. Nakon par mjeseci postalo je jasno da je ideja gosta kuhara postigla veliki uspjeh. Prvo zato što je svaki novi gost kuhar popunio prazninu u području izbora hrane u vrhunskoj kuhinji, a do tada se nitko nije usudio tako nešto pokrenuti. Druga komponenta uspjeha skriva se u činjenici da je Hangar-7 idealno okruženje za provedbu ideje gosta kuhara.

Eckart Witzigmann, kuhar stoljeća i zaštitnik restorana Ikarus, uspješno je provodio ideju od 2003. pa sve do 2013. u suradnji s izvršnim kuharom Rolandom Trettlom. Od siječnja 2014. restoran Ikarus nastavlja rad pod pokroviteljstvom Eckarta Witzigmanna i vodstvom Martina Kleina, koji je mnogo godina bio partner i glavni kuhar Rolanda Trettla.

hangar-7-culinary

Glavni moto kuhara Martina je jedinstvena kuhinja umjesto uobičajena, višeslojna umjesto jednostavna, izazovna umjesto dosadna, kozmopolitska umjesto uskogrudna. Očekivani rezultat? Zadovoljni korisnici koji uživaju u ekskluzivnoj hrani.

Za kuhare u Ikarusu, ideja gosta kuhara znači mjesečne prilagodbe novom meniu, novom vrhunskom kuharu i novoj filozofiji pripreme jela. Sve navedeno zahtjeva visoki stupanj talentiranosti, svestranosti i svakako timski duh.

Tim za usluge, kojeg predvodi Matthias Berger, također mora imati sve točne informacije o posebnim menijima kako bi svakodnevno osigurali vrhunsku uslugu gostima restorana Ikarus. Kako je Maththias Berger izgradio međunarodni ugled kao vrhunski sommelier u skladu s izazovnima posla on i njegov tim znaju sve o izuzetnoj ponudi vina u restoranu Ikarus.

hangar-7-culinary-1

Zanimljivo je vidjeti kako gostujući kuhari daju ovom jedinstvenom projektu svoj prepoznatljivi izgled. Kuharima je dana potpuna sloboda kako bi osigurali kvalitetu i raznolikost po kojoj je restoran Ikarus poznat. Najveći prioritet je priprema jela u skladu s očekivanjem gosta kuhara.
Kako bi dojam i rezultat bio vrhunski gost- kuhar koristi isključivo sastojake koje i inače upotrebljava u svojoj kuhinji odnosno svom restoranu, bez obzira radi li se o susjednoj Njemačkoj ili dalekoj Aziji. Za restoran Ikarus i tim ljudi koji u njemu rade ova vrsta suradnje predstavlja veliki logistički izazov, no oni su ga uvijek spremni preuzeti kako bi osigurali zadovoljstvo svojih gostiju.

Filozofija restorana Ikarus je ujediniti kreativnost i hrabrost. Tradicionalna struktura gastronomije je modernizirana, a nove ideje se i dalje ubrzano razvijaju. Korisnici cijene kvalitetu koja se nudi u restoranu Ikarus i imaju mogućnost da ju probaju i uživaju u jedinstvenim okusima.

Uz dopuštenje: Hangar-7 (sve fotografije)