Restoran Noel predstavio vina Poderi Colla

Obitelj Colla jedna je od najstarijih vinarskih obitelji u Italiji, čija je proizvodnja počela još 1703. godine, a danas njihova vina odležavaju isključivo u bačvama od slavonskog hrasta.

Restoran Noel ponovno je ljubiteljima i znalcima enogastronomije priredio vinsku večer koja se pamti i potvrđuje njegov status nezaobilaznog odredišta zagrebačke restoranske scene. Nakon bijelih vina Burgundije, Noel se ovaj put preselio u susjedno područje, talijanski Pijemont, odakle su nam došla izvrsna klasična crna vina Poderi Colla.

Vlasnik Tino Colla deveta je generacija u vinariji čija povijest seže u daleku 1703. godinu. Prije 22 godine Tino je obiteljske posjede okupio u vinariju Poderi Colla koja danas proizvodi maksimalno 150 tisuća boca sa 26 hektara vinograda. Dominiraju crna vina autohtonih sorti dolcetto i nebbiolo.

vina-poderi-colla-2 vina-poderi-colla-1

„Mi smo jednostavni ljudi, posvećeni radu na zemlji. Težimo prirodnoj, a ne apsolutnoj savršenosti, stoga u proizvodnji koristimo tehnologiju što je manje moguće, uz minimalnu manipulaciju grožđa. Ne želimo da naša vina samo pijete, nego i da ih se sjećate“, vinska je filozofija Tina Colle.

Iznimno svježa i pitka, ali istovremeno i vrlo karakterna vina koje je Colla predstavio zagrebačkoj publici, šef kuhinje Noela Goran Kočiš popratio je jednostavnim, ali vrlo skladnim jesenskim menijem. Uz Campo Romano crni pinot iz 2012. Kočiš je poslužio lososa posutog toplim čvarcima na posteljici od larda i s dodatkom japanskog hrena wasabi. Sljubljivanje ovog jela s crnim pinotom elegantno uravnoteženih aroma bijelog papra impresioniralo je i samog vinara, koji je potom posebno pohvalio savršeno skuhane agnolotte od buće s fazanom, mandarinom i kestenom, uz pratnju njegovog Barbaresca Roncaglie iz 2012. Pohvala za tjesteninu ima posebnu težinu kada dolazi od jednog Talijana, i to Talijana koji na svom imanju ima čak i posebnu prostoriju za spravljanje tjestenine.

Vina koja smo večeras predstavili uistinu su nešto najbolje što dolazi iz Pijemonta, jer Poderi Colla je poznat po tome da kod njih nema boljih ili lošijih vina, nego samo najboljih. Koliko su cijenjena, najbolje potvrđuje to što je nedavno na jednoj aukciji Poderi Colla vino u magnum boci dostiglo cijenu od čak 100 tisuća eura“, istaknuo je Ivan Jug, sommelier i voditelj restorana Noel.

vina-poderi-colla-3

Jedno od takvih vina, Barolo Bussia, posluženo je uz završne slijedove. Berbu iz 2012. chef Kočiš sljubio je sa zecom, graškom i školjkama s dodatkom šafrana, dok je za odležanu berbu iz 2006. namijenio kombinaciju odojčića s kremom od peršina, plavim krumpirom i mrkvom iz Green egg grilla. Barolo je također vino od sorte nebbiolo, bogatog i rafiniranog bouqueta, s jedva primjetnim taninima prigušenima mirisnim notama zrelog voća. Odležavanjem dobiva još snažniji karakter, zadržavajući pritom svježinu i pitkost.

„Stvoriti meni za ovakva vina bio je izazov, ali i zadovoljstvo. Svježinu i pitkost pokušao sam istaknuti jelima koja ističu vrline Collinih vina, ali im donekle i kontriraju, kako bi iz njih izvukli i one arome koje se ne osjete na prvo kušanje. Nadam se da sam u tome uspio“, rekao je chef Goran Kočiš.

Vina Poderi Colla svoj specifični karakter stječu odležavanjem u bačvama koje se izrađuju isključivo od slavonskog hrasta. Kako kaže Tino Colla, probao je i s francuskim hrastom, ali uvijek se vratio slavonskom. Neispunjena mu je želja posjetiti šume slavonskog hrasta i opipati stabla koje oplemenjuju njegovu lozu iz Pijemonta, stvarajući vino koje se ne samo pije, nego i pamti.

Uz dopupuštenje: 404 (sve fotografije)

Facebook Like Button