s.Oliver recept za preznike bez stresa

Božić je pred vratima. Tko već sada čuje zvonjavu alarma i pomalo ga hvata histerija, morat će početi s odbrojavanjem dana do Božića. Testirajte se sami… Prve naznake stižu najkasnije početkom jeseni. Čokoladni sv. Nikola, zvjezdice s cimetom i medenjaci preplavljuju trgovine i daju nam do znanja: Vrijeme je. Uskoro. Jedni se ljute, jer i pretjerivanje sa slatkišima može pokvariti užitak kad dođe vrijeme, a drugi taj znak sa zahvalnošću primaju na znanje. Božićne melodije na mobitelu nas podsjećaju da se nešto sprema. Ako već krenem s božićnim šopingom, ovaj ću put sigurno uspjeti nabaviti sve poklone na vrijeme! I to konačno bez stresa. Koliko god pohvalna bila takva odluka, pokazat će se pravim promašajem u praksi.

s.Oliver

Svake se godine ponavlja taj stari problem! U čemu je stvar? Nema još prave atmosfere. Pomaknuti unutarnji sat 4 mjeseca unaprijed nije tako lako, kad je on još na standby modu. Spas u zadnji čas: dovesti sebe u odgovarajuće raspoloženje. I to nježno. Prihvaćam taj izazov i krećem s odbrojavanjem dana do Božića. Priprema: Kod takvog nježnog pristupa nužna je kreativnost. Stoga treba odabrati neku aktivnost koja se u večernjim satima može pretvoriti u malu feštu: pisanje individualnih božićnih čestitki. Animirani, digitalni božićni mailovi vrebaju u svakom kutku World Wide Weba, ali ne mogu se mjeriti s čestitkama s obiteljskim portretom koji smo sami inscenirali, izradili ih s ljubavlju i poslali poštom. Razmišljam o retro motivu ili kičastom američkom stilu razglednica koji je upravo in , nabavljam kape Djeda Božićnjaka i pulovere sa sobovima, okupljam obitelj na foto shootingu, u kadar ubacujem i mopsa Rudija s plišanim rogovima i pritom se dobro zabavljam. Čestitku uokvirujem božićnim passepartoutom u crvenoj boji sa šljokicama i božićnim kuglicama. I već čeznem za prosincem kako bih mogla poslati čestitke.

s.Oliver s.Oliver

Zagrijavanje: raspoloženje pomalo raste. Ostajem s obje noge na zemlji, odnosno snijegu. Brzo da proguglamo božićne jelovnike! Haute Cuisine na Badnjak? Jok. Prisjećam se tradicije i maminog pečenja te bakinog tajnog recepta. Sjećanja mi prijaju. I stoga stavljam namirnice na stol. Kako bi svečani objed uspio, treba sve unaprijed pripremiti, iskušati i usavršiti recepturu. Uradi sam. Lako ćemo naći dobrovoljce koji će rado kušati ova tradicionalna jela koja podsjećaju na djetinjstvo i obiteljsku idilu. Mama i baka također će rado navratiti na zalogajčić, dati par dobrih savjeta i prisjetiti se što je sve znalo poći po zlu u vrijeme Božića. Oprez: ne dajte se smekšati i nemojte početi preslušavati božićne pjesme (da se vrte u krug, to je apsolutni tabu). To će Vam samo stvoriti prevelika očekivanja i ugroziti lagano navikavanje.

s.Oliver

Vruća faza: Podsvjesno počinjem pjevušiti ‚Last Christmas’ grupe Wham, umjesto peciva odjednom počinjem peći vanil-kiflice. Tko je samo povješao sve te ukrasne zvijezde po stanu? Malo pomalo ušuljalo se predbožićno raspoloženje. I gle: imam još puno vremena za misiju kupnje poklona. To podiže motivaciju. Sasvim opušteno šećem robnim kućama, dućanima i obilazim butike. Za brata pronalazim predivne bokserice, za tetu Mariju mirisni poklon paket, za djeda super dekicu… A za sebe savršenu odjeću za blagdansko slavlje. A da bude još ljepše, za najmilije sama pečem kolače, pozivam ih na tradicionalnu božićnu večeru i k tome šaljem individualno izrađene božićne čestitke.

Božić? Neka samo dođe…

Uz dopuštenje: s.oliver (sve fotografije)

Facebook Like Button