Sarajevo Film Festivala donosi vrhunske filmove

Summer Screen program 25. Sarajevo Film Festivala donosi vrhunske filmove bazirane na muzici i pop kulturi. Summer Screen program donosi izbor od šest filmova o nekim od najznačajnijih i najvećih ikona regionalne i svjetske pop kulture.

A DOG CALLED MONEY

Autorica i muzičarka PJ Harvey i nagrađivani fotograf Seamus Murphy odlučili su se na saradnju. Kako bi iz prve ruke upoznala zemlje o kojima je željela pisati, Harvey je pratila Murpheyja na putovanjima u zemlje iz kojih je izvještavao, pridruživši mu se na Kosovu*, u Afganistanu i Washingtonu. Harvey je skupljala riječi, Murphey slike.

Nakon što su se vratili kući, riječi je pretočila u pjesme, koje je snimila tokom jedinstvenog umjetničkog eksperimenta u Somerset Houseu u Londonu.

sff-festival-01

AMAZING GRACE

Legendarna pjevačica i kćerka baptističkog pastora iz Detroita odrasla je uz gospel muziku. Nakon što je snimila niz hitova, u dvadeset i devetoj godini života vraća se vlastitim korijenima. Tokom dva dana, u Misionarskoj baptističkoj crkvi New Temple u Los Angelesu, u pratnji Društvenog hora Južne Kalifornije, Aretha je pjevala iz srca, dok je Sydney Pollack snimao njen nastup.

Rezultirajuća ploča “Amazing Grace“ postala je njen najprodavaniji album, ali filmski zapis tog nastupa, iz mnoštva razloga, nikada nije objavljen… Sve do sada.

sff-festival-02

OTKUCAJI / BEATS

U jednom gradiću u centralnoj Škotskoj, najbolji prijatelji Johnno i Spanner osjećaju duboku međusobnu povezanost. Međutim, na pragu zrelosti, svjesni su da će ih život odvesti na različite strane.

Johnnova porodica sprema se za selidbu u novi grad i bolji život, a Spanner ostaje kod kuće i očekuje ga nesigurna budućnost. Ali posljednje zajedničko ljeto promijenit će ne samo dvojicu mladića već i čitavu zemlju.

NEBESKA TEMA – PRIČA O VLADI DIVLJANU

NEBESKA TEMA – PRIČA O VLADI DIVLJANU, scenariste i reditelja Mladena Matičevića, dugometražni je dokumentarac s elementima igranog filma o velikanu naše muzike Vladi Divljanu.

U njemu učestvuju najznačajniji autori s prostora bivše Jugoslavije, koji su specijalno za ovu priliku snimili, i u filmu izvode, nove verzije Divljanovih pjesama.

sff-festival-03

DIEGO MARADONA

Diego Maradona stigao je u Napulj 5. jula 1984. kako bi – za tada rekordan honorar – zaigrao za fudbalski klub Napoli. Ikona svjetskog fudbala i najstrastveniji, ali i najopasniji evropski grad, bili su savršena kombinacija. Na terenu, Diego Maradona bio je genijalan, a van njega tretirali su ga kao božanstvo.

Karizmatični Argentinac volio je izazove i predvodio je Napoli do prve šampionske titule u historiji kluba. Bila je to priča iz snova. Ali za nju je valjalo platiti cijenu…

MYSTIFY: MICHAEL HUTCHENCE

Tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća, Michael Hutchence bio je svjetski poznat muzičar i izvođač zavodljive privlačnosti i karizme.

Njegov bend INXS bio je među rijetkim australskim grupama koje su postigle međunarodnu slavu. Ali Hutchence se na vrhuncu uspjeha odao haotičnom životu, što je rezultiralo njegovom preranom smrću u trideset i sedmoj godini života.

Uz dopuštenje: Sarajevo Film Festival (sve fotografije)

Facebook Like Button