Sjaj bijelog zlata u muzeju Mimara

U poznatom austrougarskom ambijentu muzeja Mimara, sinoć je svečano otvorena izložba najveće i najobuhvatnije zbirke bečkog porculana na svijetu i oduševila sve prisutne.

Brižno čuvana tajna proizvodnje te tajna izrade porculana – arkanuma dodijelila je ovom profinjenom materijalu naziv „Bijelo zlato“, a radi nedostižne kvalitete pozlate i vrhunskog slikanog ukrasa, kreacije bečke manufakture, oduvijek su smatrane najcijenjenijim te zasjenile porculan svih drugih u Europi.

sjaj-bijelog-zlata-zbrika-marton

Bogatstvo i raznolikost motiva, izvanredno slikarsko umijeće i nedostižna kvaliteta pozlate, samo su neke od karakteristika bečkog porculana, koje su posjetitelji izložbe sinoć imali priliku doživjeti.

Cijela zbirka dragocjenog porculana s privatnim eksponatima, vlasništvo je osnivača Zbrike Marton, uspješnog hrvatskog poduzetnika i vlasnika hrvatskog lanca parfumerija Martimex – Veljka Martona.

Veljko Marton PORCULAN

Gospodin Veljko Marton, svoju strast prema umjetnošću njeguje od kada zna sa sebe, a nakon četrdeset godina sukcesivnog sakupljanja umjetnina, danas se može pohvaliti s impresivnom kolekcijom porculana, koja čini gotovo 2000 eksponata te je time najveća i najobuhvatnija u cijelom svijetu.

Nakon gotovo desetljeća izbivanja sa scenskog radara, želja da podijeli prikupljenu ljepotu s zagrebačkim ljubiteljima umjetnosti, bila je veoma snažna, a i osjećaj dužnosti prema kolektivu, naveli su ga da ponovo vrati dašak sjaja na hrvatsku kulturnu scenu.
Izložba je nastala u suradnji s zagrebačkim muzejom Mimara, pod pokroviteljstvom parfumerija Martimex.

Izlozba Sjaj bijelog zlata MUO

Otvorenje izložbe, okupilo je pravu društvenu kremu, kako bečku tako i hrvatsku

Brojna poznata lica i vodeći stručnjaci, uživali su u ugodnoj atmosferi te uz impozantan pogled na najveću zbirku bečkog porculana na svijetu. Izložbi je prisustvovao i gospodin Josef Markus Wuketich – Veleposlanik Republike Austrije u Republici Hrvatskoj.

sjaj-bijelog-zlata-zbrika-marton-3

Ovom je izložbom Zagreb postao središte svjetske kulturne scene

Valja napomenuti kako je izložena kolekcija već stekla svjetsku slavu nekolicinom izložbi u renomiranim europskim muzejima Beča, Pariza, Londona, Venecije, Napulja i Budimpešte, što je još jedan od razloga zašto od jučer, Zagreb ponosno može stati uz bok svjetskih metropola i kulturnih središta.

Izložba će za javnost biti otvorena do 20. ožujka 2020. godine, dok cijena iznosi tek simboličnih 20kn, što je uistinu malo s obzirom o kakvom je događaju riječ.

sjaj-bijelog-zlata-zbrika-marton-4

Koncepcija izložbe nastojala je zagrebačkoj publici približiti čarobnu atmosferu bečkog dvora, a s obzirom na jučerašnje otvaranje čini se kako je i uspjela. Danas kada svi negdje žurimo i nemamo vremena za sebe, ovo je idealna prilika za uživanje ali i opuštanje u umjetnosti.

Uz dopuštenje: PR 365 (sve fotografije)

Facebook Like Button