Samobor, maleni gradić u blizini Zagreba koji pruža velike užitke izletnicima i njegovim građanima koji su odmaknuti od vreve velikoga grada.
U podnožju Žumberačke gore u pitomim ulicama staroga grada smjestila se slastičarnica prepuna iznenađenja. Nasmješena vlasnica Iva Baković doselila je u Samobor iz dalmatinske zagore i osmislila mjesto u kojem je spojila ljubav prema izradi sladoleda i kolača.
No njeni sladoledi nisu posve uobičajeni već su nanizana kreativna iskustva koja ona spaja s okusima vina i pjenušaca. Naime, u Slatkoj tvornici Medenko u romantičnoj uličici Mirka Klešića zajedno se kušaju i spajaju u neizrecive užitke slastice i vina.
Osim ovog zanimljivog spoja isprobali smo sladolede tajnovitih recepata od cikle i đumbira, a jedan od najzanimljivijih okusa svakako je sladoled od plavog sira sa orasima u medu i pasiranom kruškom, sladoled brie s karameliziranim crnim vinom te sladoled od borovih iglica s karameliziranim brusnicama. Još je niz spojenih okusa dostupno u ledenim kuglicama u ovoj slastičarnici koju vole i djeca i odrasli. Nakon što smo isprobali većinu sladoleda ugledali smo kolače i slastice koji su nas podjednako privukli na isprobavanje zbog naziva koji otkrivaju nove neobične kombinacije koje se tope na nepcima. Zamislite samo okus pite od oraha i naranče sa sladoledom od oraha ili profiterol sa sladoledom od anisa s džemom od kruške, preljevom od tamne čokolade i sjeckanim bademima. Vlasnica Iva ponosna je naglasila da su sve namirnice koje ona upotrebljava posve prirodne.
Užitcima u Slatkoj tvornici Medenko teško je odoljeti naročito zato što se uz svaku od slastica kombinira fina kapljica određenih sorti vina i pjenušaca koji stvaraju bajkovite okuse, a ako ste još u dobrom društvu ovo je mjesto kao stvoreno za odlična druženja pri posjeti Samoboru.
Tekst: Diana Mikloš