SS-GB

Novi misteriozni BBC-jev projekt stigao na Pickbox.

Alternativna je prošlost, radnja se odvija 1941., a nacistička Njemačka upravo je osvojila Veliku Britaniju. To je sve što znamo o projektu na kojemu se radi već mjesecima, a dobro je skriven od javnosti. Nova BBC-jeva misteriozna špijunska drama SS-GB, temeljena na istoimenom romanu Lena Deightona iz 1978., gledatelje tjera na razmišljanje kako bi izgledao svijet da su kralja zarobili nacisti, kraljica i princeza pobjegle u Australiju, a da su britanski radnici postali radna snaga njemačkih tvorničkih postrojenja. Osim toga, priča pomalo kontroverzno istražuje psihologiju ljudi koji su se aklimatizirali na svakodnevnu prisutnost i kontrolu SS-a.

ss-gb-5

SAM RILEY I KATE BOSWORTH U GLAVNIM ULOGAMA

SS-GB ima zanimljive sličnosti s BBC-jevom uspješnicom Noćni menadžer (The Night Manager). Osim što je temeljena na istoimenom romanu, njezin sadržaj sažet je u pet epizoda; pristup koji se pokazao uspješnim. Serija je osigurala atraktivnu glumačku postavu: glavni lik Douglasa Archera tumači Sam Riley (Control, Maleficent, On the Road), a Kate Bosworth glumi američku novinarku u koju se Archer zaljubi.

O samoj radnji znamo minimalno: pratimo londonskog detektiva Douglasa Archera (Sam Riley) koji se nalazi između dvije vatre – s jedne strane Archer mora biti podložan novim šefovima koji pripadaju SS jedinicama, a s druge se strane nalazi britanski otpor koji nastoji svrgnuti nove strukture. Odlučan u tome da slijedi zakon i zaštiti one koje voli, Archer, istražujući ubojstvo, nailazi na opasne spletke s globalnim implikacijama – bez pretjerivanja.

ss-gb-4 ss-gb-3

ŠTO BI BILO KAD BI BILO?

Povijesne fikcije znaju biti veoma zanimljive, i za osobe koje vole povijesne drame i fikciju, i za sve one koji vole razmišljati o tome što bi se dogodilo da su u određenom trenutku reagirali drukčije. Već u prvoj sceni serije SS-GB jasno je da je riječ o svijetu koji je istodobno poznat, ali i stran. Buckinghamska palača izgleda kao i uvijek, s jednom razlikom – sada je na njoj svastika. Što bi se dogodila da su nacisti doista uspjeli zauzeti Veliku Britaniju, kako bi svijet danas izgledao, biste li se uopće rodili s obzirom na ove promjene prije vašeg vremena? Sve su ovo pitanja koja vas progone dok gledate SS-GB.

MISTERIOZNOST OTVARA KONTROVERZNE TEME

Scenarij su napisali Neal Purvis i Robert Wade koji su zajedničkim snagama napisali scenarije za pet filmova o Jamesu Bondu, uključujući Skyfall. Deighton, autor romana SS-GB, koji danas ima 87 godina, pročitao je scenarij prije nego što je produkcija počela te se složio kako je SS-GB na dobrom putu da ekranizira njegove misli.

ss-gb-6

Iako se radnja odvija u prošlosti, producenti Morris and Woodward Gentle naglašavaju kako nisu mogli predvidjeti koliko je tema zapravo vezana uz današnjicu.

U ovom vremenu sebične, populističke postistine, SS-GB pita neka važna pitanja. Vidimo ustrašene i ranjive ljude, napadnute ljude koji se muče s tim da oni koje vole i oni za koje misle da ih poznaju, ne rade ono što oni smatraju ispravnim. Ljude pokreće samointeres, rekao je Woodward Gentle.
Za Morrisa privlačnost teme leži u Deightonovj knjizi, no također i u moralnim pitanjima koja proizlaze iz okupirane Britanije.

ss-gb-1

Svi mi volimo misliti kako bismo pružili otpor, no povijest nas uči kako se to ne odnosi baš na većinu. Kada pogledate glavni lik Archera i nezavidan položaj u kojem se on nalazi, nužno se pitate što biste vi učinili na njegovu mjestu, što bismo svi mi učinili na njegovu mjestu? Bismo li svi bili u otporu, ili bismo bili pragmatični? Sve je to dio genijalnosti.

ss-gb-2

Zašto je BBC u tajnosti držao cijeli projekt i kontrolirao informacije koje su dolazile do javnosti? Možda razlog leži u činjenici da ova serija donosi mnoge kontroverze, pobuđuje temu nacionalizma u Europi, ali i postavlja pitanja koja se nalaze duboko unutar nas samih.

Premijeru prve epizode gledaj ekskluzivno na Pickboxu od ponedjeljka, 20. 2. 2017.

Uz dopuštenje: Pickbox (sve fotografije)