Stilski četvrtak u MUO

O karakteristikama renesanse u likovnoj umjetnosti i arhitekturi s posebnim osvrtom na venecijansko staklo govorit će kustosica MUO, Sandra Kandučar Trojan.

Priče o renesansnoj književnosti ispričat će nam Sanja Repanić Blažičko i Marijana Rogić Bocchetti, djelatnice Knjižnica grada Zagreba.

Za veliki renesansni finale pobrinuo se Miran Kurspahić koji je redateljsko-dramaturški obradio San Ivanjske noći Williama Shakespearea za kazališnu družinu Rebel. Nastupaju glumci Sven Jakir i Igor Baksa.

Glumci će se pridružiti posjetiteljima te će sudjelovati u obilasku dvorane renesanse, tako da njihova igra neće početi tek u momentu samog izvođenja dramskog teksta, već će u interakciji s posjetiteljima igrati svojevrsne uloge koje će upotpuniti cjelokupnu priču sa stilom, a potom će uskočiti u igrani prizor.

Kako je pojava ženskih glumica zabilježena tek u drugoj polovici 17. stoljeću, a i tada u daleko manjem obimu od muškaraca, u ovoj seriji izvedbi svi će izvođači biti muškarci, neovisno o tome igraju li muške ili ženske uloge.

Osim što je povijesno točno, takav pristup ostavlja nezanemariv prostor za određenu dozu humora koji opušta publiku, a odabrano književno djelo čini pristupačnijim široj javnosti, poglavito učenicima.