Što žene žele

ŠTO ŽENE ŽELE akcija je koju već petu godinu za redom uspješno organizira udruga WOW. U hrvatskoj inačici one su Žene i vino, izuzetno aktivna grupa žena koju jeu kolovozu 2011. osnovala novinarka Sanja Muzaferija, pa upravo slavi okrugli i jubilarni, peti rođendan.

wow

Udruga je namijenjena VINArkama, VINOtekarkama, noVINArkama, ENOloginjima, sommelierkama, ali i „običnim“ VINOljubiteljicama i entuzijasticama, a danas broji oko stotinjak redovnih članica. To su žene koje su se udružile na istoj temi – vinu – a itekako su zamijećene u vinskom društvu koje je u prošlosti pretežito bilo rezervirano za muški svijet. WOW-ice su angažirane na području kulture stola, s posebnim naglaskom na promidžbu ponajprije hrvatskih vina i – osobito vinarki, a svojim sada već slavnim „ružičastim festivalom“ Pink Day, ali i stalnim kušanjima i mnogobrojnim drugim akcijama i aktivnostima, postale su svojevrni super-brand. Ohrabruju umjereno uživanje u vinu, a doista intenzivno, predano i uspješno rade na tome da izvrsna hrvatska vina postanu zaštitni znak naše zemlje i važan adut u turističkoj promidžbi.

Izbor za WOW vina godine zamišljen je tako da jedan vinski „kustos“ (ugledna hrvatska sommelierka ili sommelier) selekcionira vina kušana u prošloj godini, na temelju čega sastavlja svoju autorsku listu vina u četiri kategorije: bijela, ružičasta, crvena i „desertna“ (vina s ostatkom šećera) s koje elektroničkom poštom WOW članice i simpatizerke glasuju o svojem izboru.

martina-krauthaker rose-tomic-opolo-nobile

Nakon Karin Rupene-Perdec, Alene Stuparić, Siniše Lasana i Marija Meštrovića kao vinskih selektora, ove je godine pred-selekcijsku listu sastavio sommelier Roko Bekavac iz splitkog restorana Paradigma. Pravo glasa elektroničkom poštom je osim stotinjak članica, imalo još isto toliko pridruženih članica WOW-a, tzv. „simpatizerki“. Zaslugom WOW-a dosada su u francuski Bordeaux otputovali vinari Antonella (i sama članica Udruge) i Gianfranco Kozlović; u Champagnu je putovao brački vinar Senjković, u španjolski Penedes Moreno Coronica, a u Burgundiju Luka Krajančić.

Nakon ovogodišnjeg glasovanja na listi najbolje plasiranih su se našli, od bijelih vina: Bire Grk 2014, Benvenuti Malvazija 2014, Tomac Rajnski rizling 2014 i Krauthaker Chardonnay Rosenberg 2013. Od crnih vina Coronica Gran teran 2011, Kozlović Santa Lucia noir 2011, Rizman Tribidrag 2013 i Korak Pinot Noir 2012. Među ružičastim vinima u finale su ušli Tomić rosé Opolo Nobile 2014 i Kabola rosé 2014, a od desertnih vina su se probili Krauthaker zelenac izborna berba bobica 2009 i Benvenuti Corona Grande 2013. Već tradicionalno, slijepo kušanje na kojem se donosi konačna odluka o pobjednicima u svakoj kategoriji i ukupnom pobjedniku, dobitniku WOW Grand Prixa organizira se u legendarnoj zagrebačkoj vinoteci i wine baru Bornstein.

bire-grk

Finalni stručni žiri ove godine su činile tri vinarke: Jasna Antunović-Turk, Monika Prović i Ivana Puhelek. U kategoriji bijelih vina pobijedio je Grk, među crvenima je najbolja Santa Lucia 2011 Gianfranca Kozlovića; najbolji je Tomić Opolo Rosé 2014, a od desernih je pobjednik Krauthaker Zelenac izborna Berba Bobica 2009. – Iako već više mjeseci na tržištu nema Grka iz 2014. s predložene liste Roka Bekavca – jer je rasprodan, žiri je kušao 2015. No, sve smo mi već ranije kušale i 2014. i jednoglasno odlučile da je sveukupni pobjednik Korčulanin, Frane Milina Bire i da je upravo to vino zaslužililo WOW Grand prix- rekla je predsjednica žirija Jasna Antunović-Turk.

crno-vino-kozlovic-santa-lucia muzaferija-provic-antunovic-puhelek

Uz proslavu petog WOW rođendana, u renomiranom restoranu Balon u Zagrebu 30. lipnja su svečano dodijeljene nagrade . – Za razliku od diploma koje vinari obično osvajaju, u akciji Što žene žele, pobjednici u svakoj kategoriji dobivaju vrijednu skulpturu koju je dizajnirala poznata „Grupa“, a ukupni pobjednik, dobitnik WOW Grand Prixa, odlazi na nagradno studijsko putovanje u jednu vinsku regiju – rekla je predsjednica Udruge, Sanja Muzaferija. I ovoga puta žene iz udruge WOW su pokazale, barem kad je o vinu riječ, – što žene žele.

Uz dopuštenje: WOW (sve fotografije)

Facebook Like Button