Sveta Ana

Vjernici se okreću svecima za pomoć, hvalu, potporu i utjehu. Postoje brojni sveci zaštitnici pojedinih gradova, ali i ljudi i zanimanja.

Sveta Ana poznata je kao zaštitnica braka, domaćica, trudnica i majki, ali i rudara, siromaha, krojača, zlatara i stolara. U borbi protiv nevremena ili bolova, ali i želji za sretnim porodom i dobrim brakom vjernici se okreću ovoj svetici te ju mole za pomoć.

Sveta Ana majka je Blažene Djevice Marije, a njezin dan slavi se 26. srpnja. Prema određenim vjerovanjima Ana i Joakim tek su u kasnijim godinama dobili dijete za koje su godinama molili stoga se trudnice i dojilje obraćaju upravo njoj kako bi im zaštitila nerođeno ili tek rođeno dijete te blagoslovila ukućane.

Ovaj blagdan slavi se i kao dan baka i djedova, a vjernici joj se mole i za blagu smrt jer se vjeruje da su uz nju na posljednji dan bili Marija i Isus. Kako se vjeruje da je rođena i umrla u utorak posvećen joj je upravo taj dan u tjednu.

Svetište je sveto mjesto koje hodočasnici obilaze jer je povezano s određenom relikvijom, čudom ili pak tradicijom. Poznata svetišta Svete Ane u Europi su u Francuskoj, Engleskoj i Njemačkoj, dok je u Hrvatskoj najpoznatije Svetište kod Belišća. Velik broj crkvi nosi upravo ime ove svetice, a brojni poklonci i kipovi nalaze se diljem Hrvatske.

Svetište Svete Ane u Bistrincima kod Belišća

Postoji legenda prema kojoj je slika Svete Ane u nekoliko navrata i pokušaja vraćanja rijekom stizala do Belišća stoga su tamo odlučili napraviti svetište posvećeno upravo ovoj svetici. Poklonac Svete Ane iz 18. stoljeća krasi ovo svetište, a izgrađena je i crkva za koju se brinu članovi Bratovštine. Vjernici iz cijele Hrvatske ovdje dolaze tijekom cijele godine, a posebice u srpnju kako bi se molili zaštitnici te ispovjedili svoje grijehe. Brojka se na blagdan Svete Ane kreće i do 10.000 hodočasnika, a u sklopu svetišta je iskopan i zdenac za okrjepu hodočasnika.

Crkva Svete Ane, Žaborić

Crkva Svete Ane u Žaboriću iz novijeg je doba. Njezina izgradnja započeta je 1998. godine , a kamen temeljac za izgradnju ove crkve posvećen je i od strane Pape Ivana Pavla II. U crkvi se nalazi i vitraj Svete Ane koji je izradio slikar Milan Skrakić, a na Dan Svetog Joakima i Ane, 26. srpnja, traži se mjesto više jer je tad u Žaboriću prava fešta.

Župa Svete Ane, Rudeš, Zagreb

Sredinom 20. stoljeća osnovana je Župa Svete Ane u Rudešu. Na samome početku, bila je smještena u jednoj od školskih prostorija (bila je preuređena u kapelicu). Nakon određenih zabrana služenja mise, 1964. godine počinje novo doba za župu, dok par godina kasnije počinje izgradnja nove crkve. U čast Svete Ane, organiziraju se brojne tribine i druženja tijekom godine, a posebno je slavlje na sam blagdan.

Župa Svete Ane, Lobor

Župnu crkvu Svete Ane u Loboru mještani od milja zovu Sveta Jana. Nedaleko današnje crkve nalazila se stara crkvica iz 14. stoljeća, dok je nova crkva sagrađena u 19. stoljeću. Između oltara nalazi se spomen na Mariju i Joakima, a na njihov dan svake se godine održava svečana sveta misa.

Varaždinska županija

U Varaždinskoj županiji na nekoliko mjesta postoje kipovi, oltari i poklonci Svete Ane. Jedan od kipova nalazi se u Varaždinskim Toplicama, gradu nedaleko Varaždina. Kip predstavlja Svetu Anu kako u naručju drži Mariju, a potječe iz 15. stoljeća. U Jalkovcu postoji kapela Svete Ane u kojoj se nalaze oltarna slika i kip ove svetice, u Knegincu se nalazi kip, dok se u Varaždinu nalazi poklonac u čast Svete Ane, kraj kojeg se svake godine 26. srpnja održava sveta misa.

Osim u svetištima i župama, Sveta se Ana slavi i u drugim dijelovima Hrvatske, ali na malo drugačiji način. 26. srpnja tako u Slavoniji, točnije Požeško – slavonskoj županiji KUD Poljadija slavi „Vašar u Grabarju“ gdje u spomen na davna vremena prikazuju nekadašnje običaje prodaje stoke, poljoprivrednih proizvoda, ali i rukotvorina uz nastupe folklornih društava iz raznih dijelova Hrvatske.

Autor: Vedrana Duić Loparić

Facebook Like Button