Svete vode Lima

U toku brze gorske rijeke Lima u Srbiji izmjenjuju se vapnenaste stijene i doline, puno malih i brzih potoka i pješčanih uvala, tako da je ovaj kraj jako privlačan za splavarenje. O vrijednosti života na njenim obalama pričaju tragovi prošlosti. Uzduž obale ove rijeke, kao niz bisera nižu se srednjovjekovni samostani, Kumanica, Davidovica, Pustinja, Mileševa, Mažići, Sv. Nikola.

Izdvojeno:

Samostan Mileševa blizu Prijepolja poznat je po Bijelom Andjelu, jednoj od najljepših srednjovjekovnih fresaka pronađenih u Srbiji, koja je poslana čak u svemir, inteligentnim svemirskim bićima, u cilju poruke mira i ljepote.

samostan

Nevjerojatnom ljepotom zapanjuje baština samostana Sv. Nikole u Pribojskoj Banji. Ovo je područje, između ostalog, idealno za aktivan odmor u prirodi. Obvezan razgled koji će zauvijek ostati u sjećanju je posjet slapova Sopotnice, zatim kanjon rijeke Mileševke.

panorama

Izdvojeno:

Predivno gorsko selo Kamena gora izdvaja se zbog čak 108 izvora pitke vode. Posjetioci u Kamenu goru ne dolaze samo zbog predivnih vizura i odličnih domaćih tradicionalnih specijaliteta, već i zato da se poklone svetom boru. Klanjanje osamljenom košatom boru, koji je, tako kažu, star najmanje četiristo godina ljudi se klanjaju i poštuju ga kao sveto biće.

Više informacija: www.turizamprijepolje.org.rs; www.pribojskabanja.rs

Facebook Like Button