Sveti Mihovil

29. rujna slavi se dan Svetog Mihovila.

Ovaj je arkanđeo zaštitnik policije i vojske, a na njegov se dan slave i Dan grada Šibenika te Dan grada Bjelovara. Proglašen je i zaštitnikom radiologa, padobranaca i borbenih pilota, a u Bibliji se spominje na nekoliko mjesta. Posebno valja istaknuti Knjigu Otkrivenja (Otk 12, 7-9):
I nasta rat na nebu: Mihael i njegovi anđeli zarate se sa Zmajem. Zmaj uđe u rat i anđeli njegovi, ali ne nadvlada. I ne bijaše im više mjesta na nebu. Zbačen je Zmaj veliki, Stara zmija – imenom Đavao, Sotona, zavodnik svega svijeta. Bačen je na zemlju, a s njime su bačeni i anđeli njegovi.
Na svetim ga se slikama prikazuje kao ratnika i zaštitnika s mačem i zmajem gdje svaki od ovih elemenata ima posebnu simboliku. Dok zmaj označava ono životinjsko u nama što valja biti pokoreno, ali ne i ubijeno, mač okrenut prema gore označava višu prirodu i snagu volje.

Ovaj arkanđeo nije poznat samo u kršćanstvu, već ga štuju i židovi i muslimani i to kao vojskovođu nebeske vojske u borbi protiv zla i Sotone. Upravo iz razloga što se vjeruje da je odagnao zlo, on je zaštitnik policije i vojske koje se i danas bore protiv zla, a njegovo ime simbolizira dobrotu, svjetlost, hrabrost i snagu volje.

Brojne crkve nose njegovo ime, Šibenik ga ima za svojeg zaštitnika, a općina Mihovljan i grad Donji Miholjac s ponosom nose njegovo ime. Osim gradova i općina, bablje ljeto, odnosno posljednji topli i sunčani dani prije zime poznati su i pod nazivom Miholjsko ljeto, upravo po Svetom Mihovilu. U tim danima lovimo posljednje zrake sunca, a na krošnjama često možemo uočiti paučinu. Polako se mijenja trajanje dana i noći te se Zemlja polako sprema na promjenu.

Postoje i brojne molitve ovome svecu koje čuvaju od zlih duhova i zala. Ovo je samo jedna od njih:
Sv. Mihaelu arkanđele, preslavni Kneže nebeske vojske, brani nas u borbi protiv snaga tame i njezinih duhovnih zloća. Priteci u pomoć nama koji smo bili stvoreni od Boga i otkupljeni uz veliku cijenu od tiranije đavla. Ti si u Crkvi čašćen kao njezin zaštitnik i čuvar, i tebi je Gospodin povjerio duše koje će jednog dana zaposjesti ili zauzeti Nebeska sjedišta. Moli zato Boga mira neka drži Sotonu satrtog pod našim nogama, da ne može zarobljavati ljude i škoditi Crkvi. Predstavi Svevišnjemu s tvojima i naše Molitve da u obilju siđe na nas Božansko Milosrđe i da bi ti mogao svezati zmaja, staru zmiju, Sotonu, i svezanog ponovno ga ga baciti u ponor, odakle više neće moći zavoditi duše. Amen. – preuzeto s http://www.molitvenici.net/molitve.php?page=molitve-svetima&id=184

29. rujna, na dan Svetog Mihovila čije ime bi u prijevodu značilo “Tko je kao Bog” slavi se i dan druga dva arkanđela, Svetog Rafaela čije ime znači “Bog liječi” i Gabrijela čiji ime znači “Božja snaga”, odnosno “Božji čovje”.

Na taj dan svoje imendane slave i Mihaeli, Mihovili, Mihaele te druge osobe koje nose izvedenicu imena ovog arkanđela, a upravo 29. rujna rođena su brojna poznata imena poput Jerry Lee Lewisa, Silvia Berlusconija, Horatia Nelsona i Miguela de Cervantes Saavedre , ali i brojna druga poznata i manje poznata lica s horoskopskim znakom vage.

Autor: Vedrana Duić Loparić
Fotografija: Jan

Facebook Like Button