Talijanski institut poziva na izložbu „(Ne)vidljivi trgovi“

21 fotografija trgova za vrijeme lockdown-a.

Kad se spomenu talijanski gradovi i mjestašca koje privlače putnike iz čitavog svijeta, slika koju odmah prizovemo jest slika trga; on je u isto vrijeme i platno i okvir unutar kojega su iscrtane palače, crkve, spomenici te sam život koji se oko njih odvija. Trg tako postaje sinonim za kulturnu baštinu, ali i mjesto susreta i druženja, trgovine i razmjene ideja.

Talijanski trgovi, kao uostalom i svi ostali segmenti svakodnevice, našli su se u proljeće 2020. godine u nekakvom stanju iščekivanja i odgode. Izvanredna situacija koja je tad nastupila izazvala je niz promjena koje su se odrazile i na mjesta na kojima smo ranije živjeli i na kojima smo obitavali.

piazza-san-marco-venezia

Ovim umjetničkim projektom čiji je autor Marco Delogu, obuhvaćen je 21 talijanski trg, fotografiran tijekom prvog lockdowna, u neobičnoj nadrealnoj atmosferi. Izložba „(Ne)vidljivi trgovi“ , čiji je naziv inspiriran Calvinovim „Nevidljivim gradovima“ nudi evokativno putovanje u ljepotu uglavnom praznih talijanskih trgova, snimljenih između kraja ožujka i početka svibnja ove godine, u trenutku izolacije i “suspenzije“.

Fotografije prate kratki originalni tekstovi koje potpisuju talijanski autori, povezani s tim trgovima uspomenama, doživljajima i književnim sugestijama. Autor je u ovom projektu objedinio rad fotografa i pisaca, od kojih svatko donosi vlastitu snagu izričaja, kako bih na dva paralelna načina ispričao priču o trgovima koji pak za jedne i druge predstavljaju maleni motherland.

piazza-san-nicola-bari

Mnogim piscima nije bilo lako koncentrirati se, fotografima je bilo teško napustiti dom (što su učinili tako što su tražili dozvolu od lokalnih vlasti). Prilike su se koristile onako kako bi se ukazale: ponekad je tekst prethodio fotografiji, a ponekad obratno. U nekim je slučajevima autor inspiraciju pronalazio u fotografiji, drugdje su tekst i slika nastali potpuno neovisno jedno o drugom, no u konačnici su bili iznenađujuće nadopunjujući.

Izložbu “(Ne)vidljivi trgovi“ je moguće razgledati u Talijanskom institutu za kulturu, Preobraženska 4, od 8. prosinca 2020. do 8. siječnja 2021. svaki radni dan od 10h do zatvaranja; ponedjeljkom, utorkom i četvrtkom u 16h, srijedom u 17h i petkom u 13h.

Ulaz je besplatan.

Uz dopuštenje: Abeceda komunikacije (sve fotografije)

Facebook Like Button