Thorov bunar

Thorov bunar – Pacifički prolaz u podzemni svijet.

Smješten u sjeverozapadnom dijelu Pacifiku, u saveznoj državi Oregon, Thorov bunar čine pjenušavi valovi koji se javljaju tijekom plime ili za vrijeme zimske oluje. Thorov bunar se može vidjeti i sa parkirališta koje je smješteno na sjevernoj strani Cook Chasma. Iako se na prvi pogled čini jako zanimljivim i uzbudljivim mjestom, zbog siline koju posjeduje to je jako opasno mjesto. Fotografi se ne smiju previše približavati, te svoja djela i odlične fotografije mogu snimiti samo iz daleka. Najhrabriji fotografi snimaju Thorov bunar sa oštrih i opasnih stijena koje se nalaze svuda oko njega. Osim stijena, opasnost predstavljaju i veliki valovi koji mogu u trenu oka zarobiti te jako ozlijediti neopreznu osobu.

Na prvi pogled to je obična rupa, no rupa koja ima odvod ispod razine mora i koja prkosi svim zakonima fizike. Znanstvenici ne mogu dokučiti koliko je dubok bunar, i gdje se nalazi odvod koji siše svu vodu koja daje izvanjski izgled same rupe, no mjesto je toliko opasno da za sada možemo samo promatrati i nagađati.

Postoje mnogobrojne legende o Thorovom bunaru. Jedna legenda govori kako koristi svoju ljepotu ne bi li privukao prolaznike te ih odveo daleko od ovoga svijeta. Druga legenda, temeljena na mitologiji, govori kako je glavni izvor opasnosti Zemlja divova i posebni Thorov zadatak jest da neprestano nadzire divove. Svijet bogova i ljudi je nesiguran, prijete mu razne neprijateljske sile a Thor na ovom mjestu drži zlikovce podalje od svih.

Piše: Wish.hr
Slike: shutterstock