Karizmatični parfemTiziana Terenzi

Korijeni obitelji Terenzi datiraju iz rimskog antičkog doba i spominju se u Horacijevim pričama. Ovo slavno prezime, izvedenica dviju riječi: Tres enses (tri mača), nestaje u doba Antike.

Poznati Terenzi kroz povijest bili su Publius Terentius Afer (slavni komediograf Terencije), te aristokrat Gabriele Terenzi u 15. stoljeću, ljubitelj umjetnosti i alkemije koji je preminuo 1450. godine.

Bajkovita priča nastanka parfema

Terenzi su kroz povijest bili vođe, istraživači, umjetnici – i ponajviše – izumitelji. Guglielmo, koji doista utjelovljuje izumiteljski i artistički duh, bio je oficir koji je volio sve što je lijepo i harmonično. Svirao je bubnjeve i pisao poeziju, odvajajući vrijeme i za filozofiju i vječnom potragom za estetski lijepim.

Pored njega se našla njegova životna družica, Luigia (Bigia) – snažna, praktična žena koja je shvaćala ukuse svog muža. Luigia je tako odlučila za svog muža pronaći pravi put za izražavanje svog duha i talenta, pa je u maloj sobi velike obiteljske kuće za njega dala izgraditi mali kreativni laboratorij; i to su bili prvi temelji priče koja traje već 40 godina i prenose se iz generacije u generaciju.

tiziana-2 tiziana-1

Guglielmo je oduvijek obožavao parfeme, a posebice kolonjske vode; za sebe je kreirao kolekciju istih koristeći isključivo prirodne esnecije iz svoje voljene zemlje – Italije.

Svog sina, Evelina, naučio je umjetnosti olfaktivne harmonije i tehnike dobro balansirane mirisne kompozicije, posuđujući jezik iz svijeta glazbe koju je Evelino jako dobro razumio. Od oca je naslijedio ljubav prema glazbi, pa svira klarinet; i voli se okušati u novim idejama s velikom inovativnošću, fasciniran mehanikom i napretkom.

Istinski inovator koji je obiteljski biznis pretvorio u nevjerojatan laboratorij i svijet iz mašte koji se i danas posjetiteljima koji ih imaju priliku vidjeti čine kao čarolija. Mašineriju koja se i danas koristi kreirao je sam Evelino.

Mali laboratorij, manufaktura, svijet iz mašte, kako god ga zvali, s vremenom je rastao, sve više epitomizirajući Evelinov karakter. Od poda do stropa, i svakom najsitnijem detalju, laboratorij je prožet duhom i mirisom Terenzijevih.

Ovo monumentalno olfaktivno sjećanje danas je ono što vodi njegovu djecu, Tizianu i Paola, u njihovoj stalnoj potrazi za usavršavanjem kolosalnog nasljeđa njihovih predaka. Tiziana i Paolo dijele sve, ujedinjujući svoja umijeća u “blend” kakav najvjerojatnije nikada ne bi uspijela kreirati samo jedna osoba.

tiziana-3

Obitelj je ono što ih čvrsto, a glazba njihovih predaka i dalje svira u njihovim srcima, a putovanja su uvijek usmjerena prema moru. Čak i danas, fokus je na unikatnim kreacijama, prirodnim i cijenjenim sirovinama, i minuciozna pažnja usmjerena prema detaljima, jer svaka se kreacija tretira kao novog člana obitelji; jer priča priču o muškarcima i ženama koju uspjeli svojim znanjem obuhvatili “apsolutno” u jednoj kapljici parfema, i “život” u jednoj kapljici voska.

Uz dopuštenje: Lana parfumerija (sve fotografije)

Facebook Like Button