Top odredišta za proslavu Međunarodnog dana muzeja

Međunarodni dan muzeja svake se godine obilježava 18. svibnja, a koordinira ga Međunarodno vijeće muzeja (International Council of Museums – ICOM) s ciljem upoznavanja javnosti s izazovima s kojima se muzeji susreću te predstavljanja baštine koju čuvaju.

Donosimo popis muzeja za koje možda mnogi nisu vjerojatno čuli, ali ako uskoro planiraju putovanje do nekog od predloženih gradova svakako su ovo muzeji koje vrijedi posjetiti.

Urban Planning Exhibition Center – Šangaj, Kina

Ovaj muzej pokazuje koliko je Šangaj napredovao u posljednja dva desetljeća te u kojoj je mjeri tome doprinijelo urbano planiranje u trenutnom desetljeću (do 2020. godine).

Povijesnim fotografijama i kartama starog Šangaja, 3D virtualnom turnejom i ogromnim modelom izgleda budućeg Šangaja taj muzej naprosto impresionira svoje posjetitelje.

National Rail Museum – New Delhi, Indija

Nacionalni muzej željeznice smješten u Chanakyapuri u New Delhiju omiljena je destinacija ljubitelja željeznica, ali i obitelji s djecom.

Prostire se na površini od oko 11 hektara te prikazuje razvoj željeznica u Indiji.

Osim zbirke parnih strojeva i lokomotiva, na ekranima se prikazuju specifična vozila koja su koristile poznate osobe te se projiciraju fotografije vlakova iz davnih vremena.

Bata Shoe Museum – Toronto, Kanada

Ovaj muzej prikuplja, čuva i izlaže obuću iz cijelog svijeta. Sadržavajući više od 13.500 predmeta iz povijesti i sadašnjosti, službeno je otvoren prije gotovo 25 godina iako je temeljnu muzejsku zbirku započela Sonja Bata još četrdesetih godina prošlog stoljeća.

toronto-canada

Museum of Modern Art of Algiers – Alžir, Alžir

Vanjski dio ovog muzeja sagrađen je 1909. godine kao robna kuća. Jedan od najljepših muzeja u Africi službeno je otvoren 2007. godine, a tome je doprinijela izgradnja pet dodatnih katova i restauracija u zapanjujućem neoromorskom stilu.

Medieval Castle – Larnaka, Cipar

Srednjovjekovni dvorac Larnaka smješten je na kraju šetališta Foinikoudes i vjeruje se da je ta tvrđava izvorno izgrađena tijekom srednjeg vijeka, a da je svoj sadašnji oblik dobila za vrijeme osmanske vladavine.

Dolaskom nezavisnosti Cipra sam dvorac pretvoren je u muzej dok je dvorište pretvoreno u kazalište na otvorenom. Muzej sadrži antikvitete iz ranokršćanskog, bizantskog i post-bizantskog doba kao što su slike, srednjovjekovna keramika, posuđe i oružje.

Fire Museum – Orlando, SAD

Muzej Orlando Fire Museum nalazi se u zgradi bivše vatrogasne postaje koja je ponovno otvorena 2002. godine nakon što je Orlando Fire Department preuzeo vlasništvo.

Tad se obnovio eksterijer zgrade i obavljena je adaptacija koja je staru postaju pretvorila u zanimljiv vatrogasni muzej.

The Museum of Tomorrow (Museu do Amanhã) – Rio de Janeiro, Brazil

Muzej sutrašnjice muzej je primijenjenih znanosti koji, iz perspektive održivog razvoja, istražuje mogućnosti i izazove s kojima će se čovječanstvo vjerojatno morati suočiti u nadolazećim desetljećima.

Osnovan je 2015. godine u sklopu modernizacije luke u Rio de Janeiru.

Koristeći suvremenu tehnologiju, u muzeju se na inovativan način kombiniraju audiovizualni sadržaji i gaming utemeljeni na znanstvenim istraživanjima stručnjaka provedenim diljem svijeta.

rio-de-janerio-brazil

Oman Oil and Gas Exhibition Centre – Muscat, Oman

Izložbeni centar nafte i plina u Omanu službeno je otvorio svoja vrata javnosti 1979. godine i ubrzo postao omiljena zabava za turiste i mještane.

Zatvoren je zbog renoviranja i ponovno otvoren 1995. godine na 25. obljetnicu vladavine kralja Sultana Qaboosa bin Saida.

Posjetiteljima pruža priliku da iskuse samostalno interaktivno putovanje koje ih vodi kroz različite faze otkrivanja, vađenja i korištenja fosilnih goriva. Stalna izložba posjetiteljima pojašnjava kako se prirodni plin i sirova nafta formiraju pod zemljom te dovode na površinu.

muscat-oman

Etihad Modern Art Gallery – Abu Dhabi, UAE

Galerija suvremene umjetnosti (EMAG) višenamjenski je umjetnički prostor u srcu glavnog grada Ujedinjenih Arapskih Emirata. Prostor je za javnost otvoren 2013. godine.

Vlasnik Nj.E. Khaled Siddiq Al Mutawaa osmislio je svojevrstan prijateljski i svestrani umjetnički prostor koji u konačnici potiče raspravu, promociju i poštovanje spram rastuće umjetničke scene Emirata.
Cilj je EMAG-a kontinuirani razvoj umjetničke scene u Abu Dhabiju te promocija tradicije, kulture i umjetnosti Emirata široj globalnoj publici.

Uz dopuštenje: MediaVal (sve fotografije)

Facebook Like Button