U podrumima Feravina Frankovka daje odlične rezultate

U Feravinu su ponosni na svoju Frankovku, vino koje ima sve više poklonika širom svijeta.

Iako su slavonski proizvođači poznati po bijelim vinima, Feravino – vinarija iz srca Slavonije sinonim je za odlična crna vina. U sjedištu vinarije, malom mjestu Feričanci, Frankovaka je kao sorta poznata još od 18. stoljeća, a upravo u podrumima Feravina daje izvrsne rezultate.

ferovino-2

„Naša je Frankovka na nedavnom kušanju u glavnom gradu Češke, koja je prijestolnica ove sorte, dobila odlične kritike, a prva veća količina Frankovke Dika početkom godine otišla je u Francusku, jednu od najpoznatijih vinskih zemalja. Frankovka je sve traženija i u Meksiku jer izvrsno paše uz njihova pikantna jela, dok je Merlot Miraz 2012. na prošlogodišnjem ocjenjivanju Emozioni dal Mondo: Merlot e Cabernet Insieme u Bergamu, najbolje ocijenjeno vino stručnog žirija“, ističe Luka Vrga, direktor prodaje Feravina.

luka-vrga

Još jedna odlična vijest stiže iz ove vinarije, osobito za ljubitelje ledene berbe. Krajem godine na tržištu će se premijerno pojaviti ledena berba Frankovke. Nakon uspješne dvije izborne berbe – graševine i chardonnaya, prošle godine i to točno na Sv. Nikolu, pažljivo su pobrani zadnji grozdovi frankovke. Sve je bilo praćeno budnim okom enologa i struke. Klimatski uvjeti su bili zadovoljavajući, temperatura minus sedam stupnjeva Celzijevih, jutro suho i vedro, a šećer 146 stupnjeva Oeksla.

Da svijet voli i bijela vina iz ove vinarije dokaz su i narudžbe koje neprestano rastu.

ferovino-1

„Naša graševina je vrlo zanimljiva i egzotična sorta za uvoznike iz New Yorka, pa su nedavno u Ameriku otišla mlada vina Rose i Graševina iz linije Dika. Feravino je do sada izvozilo u deset zemalja, a ove godine smo povećali izvoz u još pet novih zemalja. Rezultat je to napornog rada, ali i nastupa na brojnim specijaliziranim sajmovima u bližem inozemstvu te zemljama trećeg svijeta realiziranim u suradnji s Udruženjem vinarstava i potporama iz „Vinske omotnice 2014. – 2018.“. No osnovni preduvjet za izvoz su vina visoke kvalitete, koja ne ovise samo o vinogradarskoj godini nego i umijeću naših enologa na čijem je čelu poznati hrvatski enolog Marijan Knežević“, kaže Luka Vrga.

Uz dopuštenje: Lollipop (sve fotografije)

Facebook Like Button