U vinima Bregovite Hrvatske sve izraženiji ženski potpis

Vinarke Bregovite Hrvatske mijenjaju okuse vina, ali i odnos prema njemu. Preuzimaju vođenje obiteljskih vinarija, stvaraju nova vina i razvijaju s vinima povezanu turističku ponudu.

U vinarstvu Središnje bregovite Hrvatske žene imaju sve važniju ulogu. Sve više djevojaka studira enologiju, kćeri preuzimaju vođenje obiteljskih vinarija, a vina sve češće dobivaju ženski potpis.

bregovita-hrvatska-vinarije-1

„Vinarstvo i vinogradarstvo nekada su bili muški poslovi, no to se posljednjih godina mijenja. Iako i dalje postoje neke stvari koje su fizički zahtjevnije, u ovoj je djelatnosti niz poslova u kojima su žene izvrsne – od proizvodnje vina preko marketinga do prodaje. Imamo istančano nepce, a kreiranje vina doživljavamo kao neku vrstu umjetnosti. Svako nam je vino novo umjetničko djelo“, kazala je Ivana Puhelek, predavačica na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i enologinja vinarije Puhelek Purek.

Tu je vinariju u Svetom Ivanu Zelini utemeljio njezin otac, a ona i sestra nastavile su obiteljski posao. Obje su nosile titule vinskih kraljica, a svojim vinima nadijevaju i ženska imena.

bregovita-hrvatska-vinarije-2

„I ja sam ljubav prema trsju naslijedila od tate. Kao učenica srednje ekonomske škole osvijestila sam da se u budućnosti ne vidim u papirima, ali da me veseli boravak u vinogradu. Zbog toga sam školovanje nastavila na Agronomskom fakultetu. Kad sam se počela baviti enologijom, žena u tom poslu gotovo da nije niti bilo. Početna skepsa muških kolega brzo se rasplinula.

Na kušanjima i ocjenjivanju vina primjećuje se da žene imaju razvijeniji senzibilitet prema vinima. Njihova su vina profinjenija i mekanija, a kiseline su ublažene“, rekla je Jasminka Šaško, enologinja Vuglec Brega. Kad se zaposlila u toj vinariji, dobila je priliku raditi i na nekim zahtjevnim vrstama vina. Godine 2008. sudjelovala je u pokretanju proizvodnje pjenušaca Vuglec Brega što se smatra prvom ozbiljnijom proizvodnjom pjenušaca u Hrvatskom zagorju.

bregovita-hrvatska-vinarije-3

Prema novitetima je otvorena i vinarija Lešćanec iz Vivodine, mjesta na obroncima Plešivice.
„Uskoro ćemo javnosti predstaviti svoj prvi rosé. Dali smo mu ime Emili po djevojčici koja pripada trećoj generaciji žena u našoj obitelji koja se bavi vinarstvom. To posebno vino predstavit ćemo uskoro – na šesti rođendan moje nećakinje Emili. Ona je od malih nogu u našim vinogradima i vinskom podrumu. Generacijski joj je usađena ljubav prema vinima. Nakon moje majke, šogorice i mene ona je četvrta žena u obitelji čiji je život vezan uz našu vinariju. Već sada pjevušeći pomaže u berbama i s točenjem vina“, otkrila je Andrea Lešćanec iz vinarije Lešćanec.

Vinarke Bregovite Hrvatske ističu kako one utječu ne samo na okuse vina, nego i na odnos prema njemu.
„Žene su kreativne i inovativne. Naša vinarija slavi 30. godišnjicu postojanja. Tata je krenuo skromno, a ni danas nemamo velike površine vinograda. Kada sam se uključila u obiteljski posao, nisam željela nastaviti raditi kao što se radilo nekada – proizvoditi vino u rinfuzi za gemište. Željela sam da postanemo boutique vinarija, tj. da naglasak stavimo na kvalitetu, a ne na kvantitetu.

bregovita-hrvatska-vinarije-4

Ponosna sam da smo u tome uspjeli te da sada sve što proizvedemo, prodajemo na kućnom pragu. Izgradili smo i prvi vinski kamp u kontinentalnoj Hrvatskoj te ga povezali s proizvodnjom s našeg OPG-a. Već tri godine u kamp primamo goste i sretni smo zbog njihovih pozitivnih reakcija. Kamp okružuje vinova loza, a parcele nose imena sorti vinove loze“, ispričala je Tatjana Hažić iz Vinske kuće Hažić, smještene u Svetom Martinu na Muri u Međimurju.

Budući da je studirala turizam i dugo radila u tom području, upravo u turizmu vidi veliki potencijal vinarija Bregovite Hrvatske – njihovih vina, ali i popratne ponude.

bregovita-hrvatska-vinarije-5

Vinarke Bregovite Hrvatske Dan žena provode radno. Ugostiteljski objekti koji se naslanjaju na vinarije, s dolaskom sunčanijih dana imaju sve više posla, a u vinskim se podrumima buteljiraju nova vina.

Neka od tih vina idući će tjedan biti predstavljena na En Primeuru Bregovite Hrvatske. Na toj manifestaciji u hotelu Esplanade Zagreb u četvrtak 14. ožujka 2024. godine 35 vinarija vinske regije Središnja bregovita Hrvatska predstavit će 150 vina. Uz vina prošlogodišnje berbe, posjetitelji će moći premijerno kušati i vina starijih godišta koja tek izlaze na tržište.

Udruga Bregovita Hrvatska regionalna je organizacija za vinsku regiju Središnja bregovita Hrvatska. Spomenuta vinska regija obuhvaća pet vinogorja: Zagorja i Međimurja, Prigorja i Bilogore, Pokuplja, Moslavine te Plešivice.

Dodatne informacije: https://bregovitahrvatska.hr/

Uz dopuštenje: Prorsus komunikacije (sve fotografije)

Facebook Like Button