Ubiti pticu rugalicu bezvremenski je klasik u novom ruhu

Roman Ubiti pticu rugalicu prodan je u više od sto milijuna primjeraka širom svijeta i preveden je na više od 50 jezika, da li vam treba više za početi čitati ovu knjigu koju ćete teško ispustiti iz ruku.

Novo izdanje bezvremenskog klasika nastalo iz pera američke spisateljice Harper Lee

Autorica Harper Lee ga je objavila 1960. godine i za njega primila Pulitzerovu nagradu, Predsjednikovu medalju slobode i brojne druge književne nagrade i priznanja.

Knjiga Ubiti pticu rugalicu je postala klasik američke književnosti i jedan od najboljih i najljepših romana 20. stoljeća.

Ubiti pticu rugalicu knjiga

Dvije godine nakon izlaska snimljen je i kultni film s Gregoryjem Peckom koji je svoju ulogu ovjenčao Oscarom

Nakon objavljivanja Ptice rugalice Harper Lee se povukla s književne scene.

Zato je za sve ljubitelje njezina štiva bilo još veće iznenađenje njena nova knjiga Idi, postavi stražara čiji je prijevod na hrvatski jezik također objavila nakladnička kuća Znanje.

Ubiti pticu rugalicu prekrasna je priča o ljubavi, moralu, odgoju, prijateljstvu, životnoj mudrosti, ali i o toleranciji i razumijevanju drukčijeg – razumijevanju ljudi drukčije boje kože, drukčijeg načina života.

Priča je to o odrastanju i o diskriminaciji crnaca na američkom Jugu 30-tih godina prošlog stoljeća, a pripovijeda je djevojčica Scout koja raširenih očiju promatra i doživljava život u svojem rodnom, uspavanom gradiću u Alabami.

»Vješt, nepretenciozan i totalno genijalan… nepopustljiv, melodramatičan, žestok, zabavan.« The New Yorker
»Harper Lee čudesno gradi uspavanu atmosferu svog južnjačkog grada vješto vodeći radnju do šokantne erupcije osjećaja.« San Francisco Examiner

Harper Lee, američka spisateljica, rođena je 1926. godine u Monroevilleu u Alabami

Pohađala je ženski koledž u Montgomeryju te potom studirala pravo na Sveučilištu Alabama, a zatim radila u zračnoj kompaniji. Prijateljevala je s budućim slavnim piscem Trumanom Capoteom i pisala kratke priče sve dok se nije potpuno posvetila pisanju romana Ubiti pticu rugalicu.

Objavila ga je 1960. godine i za njega primila Pulitzerovu nagradu, Predsjednikovu medalju slobode i brojne druge književne nagrade i priznanja.

Zato je za sve ljubitelje njezina štiva bilo još veće iznenađenje njena nova knjiga Idi, postavi stražara. Riječ je o rukopisu koji je autorica napisala pedesetih godina prošlog stoljeća, nekoliko godina prije Ptice rugalice, ali ga nije objavila. Umrla je u dubokoj starosti 2016. godine.

Knjiga Ubiti pticu rugalicu u prijevodu Ljiljane Šćurić dostupna je u knjižarama i na webshopu znanje.hr po cijeni od 129 kn.