WOWice najavile URBANOVO u PAUZI. Wowice su dosljedne u svojoj želji i misiji – promidžba vinarki i vinara, vinorodnih područja i kušanje uz učenje.
To su ponovno pokazale 8. svibnja 2014 u zagrebačkom restoranu Pauza, u kojemu su, uz predstavnike TZ Međimurske županije, Rudija Grulu u Ivana Goričanca, osmislile zagrebačku najavu festivala Urbanovo, koji će se održati od 16-18-05 u predjelu oko Štrigove.
Chefica Slađana Herman savršeno je pripremila međimurske specijalitete, a iz Banfija, Svetog Urbana, Jurovčaka, Železne Gore i Štrigove u Preradovićevu 34 vinari (Kocijan, Hažić, Jakopić, Cmrečnjak, DGA pjenušci i Štampar) poslali su vrijedne primjerke iz svojih podruma.
Večer je počela aperitivom – pjenušcem dobrodošlice SIBON (Šipon 2011, dry) čiji naziv potječe, legenda kaže, od ushićenog usklika Francuza nakon kušanja međimurskih vina – „Si bon!“ (tako dobar) ili „C’est bon“ (dobro je)!
Nakon toga je uslijedio bogati međimurski meni od četiri slijeda.
Uz međimurske koštance od domaće šunkice i pileće jetrice na cvirkovom vajnkušecu pio se Pušipel iz vinarije ŠTAMPAR (2013, suho).
Nakon toga stigla je bogata juha u Međimurju zvana „pretepena“. Juha se radi s mesom, tiblicama i heljdinom kašom, a uz nju se poslužio odličan Cmrečnjakov Sauvignon, 2013.
Iako je juha bila doista zasitna, glavno jelo je našlo svoj siguran put do svakog gosta – pačja prsa s krumpirom i medaljoni od svinjskog filea u omotaču od žumanjka i bućinih sjemenki. Uz njega se pio pušipel Kocijan iz 2012 te graševina 2012 Jakopić.
Vinarija Hažić se pobrinula da poluslatki Traminac iz 2012 izvrsno prati fantastičnu međimurska gibanica s kremom i čipsom od jabuke.
Crtica o Pušipelu
Pušipel je međimurski vinski brand (sorta je moslavac, šipon ili furmint). Univerzalno vino s moćnim potencijalom i velikim elasticitetom – od normalnih do ledenih berbi. Mladi je Pušipel osvježavajuće vino, dok nešto starija godišta nude krepko i gospodsko vino. Sjajna je podloga za kreaciju prvorazrednih pjenušaca. Pušipel je uz Zrinske, Međimursku popevku, črno ulje i meso z tiblice prva asocijacija na Međimurje, idealan poklon za sve prigode. Stroga bodovna granica i rigorozniji uvjeti proizvodnje Pušipela tržištu jamče visoku kvalitetu u vinu pod zajedničkom etiketom za sve vinare, a razlikuju se tek u simboličnom isticanju naziva vinarije u gornjem desnom kutu.
Crtica o Urbanovu
Urbanovo je međunarodna i tradicionalna manifestacija kojom se promovira kultura pijenja vina uz priznata vrhunska vina i tradicionalne međimurske kulinarske specijalitete, a sve to na prepoznatljivoj Međimurskoj vinskoj cesti i njezinim vinskim kušaonicama. Cilj ovogodišnje manifestacije (16-18.5.2014.) je promocija vinorodnog Gornjeg Međimurja kao poželjne turističke destinacije. Uz mnoge zanimljive radionice, jednu će održati i wowice Marija Vukelić i Irena Lučić – Ženski nos u vinu – u nedjelju, u 15h.
Više o udruzi WOW na njihovim službenim stranicama: http://www.womenonwine.com.hr/
Fotografije: Julio Frangen