Uspješno održani prvi virtualni susreti o turizmu u Hrvatskoj

Što će biti s turizmom, kada će putovanja ponovo krenuti i pod kakvim uvjetima, kakva će biti turistička potražnja i gastronomija te kako se pripremiti za turizam u vrijeme i nakon korona krize?

Promišljanja, predviđanja i preporuke turističkih stručnjaka, konzultanata, blogera i influencera o tome kako poslavati s corona krizom donijeli su prvi stručni virtualni susreti o turizmu u Hrvatskoj: Meet up: SMART TOURISM 5.0.

Konferencija je pobudila izrazito veliki interes, a činjenica da je prikupljeno više od 1250 prijava uz više od 900 aktivnih korisnika „uživo“ u svega nekoliko dana pokazuje koliko je turistički sektor otvoren za komunikaciju i razmjenu ideja.

Cilj današnjih susreta, prvih u nizu, bio je otvoriti rasprave, upoznati pozitivne primjere i preporuke o tome kako poslovati u narednim mjesecima, što to znači za Hrvatsku, kakav turizam ćemo razvijati i kako se nositi s izazovima corone, što nam to donosi koncept „super-pametnog“ društva 5.0, u kojem je sve podređeno dobrobiti čovjeka – od robotike i umjetne inteligencije do cirkularne ekonomije i održivog upravljanja resursima.

ivana-kolar-smart-tourism-1

Ovaj je događaj poseban i zbog toga što su po prvi put u Hrvatskoj, četiri organizatora velikih i važnih poslovnih događanja u turizmu udružili znanje, stručnost i partnere kako bi okupili turistički sektor i povezali turističke profesionalce u raspravi.

Uz konferenciju Može li hrvatski turizam 365?, u ovom su projektu sudjelovali: HTI konferencija, međunarodni turistički sajam Place2Go i gastro festival Taste the Mediterranean.

Ivana Kolar, organizatorica konferencije Može li hrvatski turizam 365?, smatra da je ova situacija pravo vrijeme za promišljanja i rasprave o tome kako poslovati u idućim mjesecima, ali i sljedećem periodu:

„U prvom redu treba prihvatiti promjene, shvatiti da će se neke navike, potražnja i u konačnici procesi trajno promijeniti, te treba pripremiti standarde i pravila ponašanja jer će najvažniji preduvjet za dolazak gosta biti sigurnost.

Tko se prvi prilagodi tim promjenama, bit će u značajnoj prednosti na tržištu. Vjerujem da Hrvatska tu može izaći kao pobjednik, u danim okvirima, iz više razloga – dobre epidemiološke slike, ljekovitih faktora našeg turizma, blizine naših najjačih tržišta i aktivnog turističkog sektora.

Dugoročno, smatram da upravo turizam može biti izrazito snažan stimulator razvoja cijelog gospodarstva te da je sad prilika da započnemo potrebne promjene.

Osim toga, prilika je to i za redefiniranje proizvoda, produljenje sezone i pripreme infrastrukture za cjelogodišnje poslovanje, raspršivanje turizma po cijeloj Hrvatskoj, razvijanje održivosti i značajnije uvođenje pametnih tehnologija.“,- zaključila je.

U raspravi su sudjelovali: Ivana Budin Arhanić, potpredsjednica, Valamar Riviera, Siniša Topalović, direktor i partner, Horwath HTL, Jan de Jong, managing partner, Webpower Adria, Christopher Hinteregger, izvršni direktor, PKF tourismexperts iz Austrije.

Kao partner susreta, HTI Konferencija zdravstvenog turizma je okupila stručnjake koji su razgovarali o budućim kretanjima u zdravstvenom turizmu u svijetu i Hrvatskoj. O tome su govorili dr. Meri Bura, osnivač Mulier Holističkog Centra u Šibeniku, Christian F. El-Khouri, partner najstarije njemačke agencije za medicinsko facilitiranje i međunarodni konzultant, i dr. Sherif Hassan iz SAD-a, specijalist za zarazne bolesti, stručnjak za digitalizaciju u zdravstvu i vlasnik portala koji nudi medicinski turizam.

„I unatoč drastičnom padu prometa u segmentu pružanja zdravstveno-turističkih usluga, za očekivati je kako će upravo kvaliteta ovih usluga i zdravstvena sigurnost postati jedan od ključnih elemenata pri odabiru destinacije te da će zdravstveni turizam bazirati daljnji razvoj na snažnijoj povezanosti sa zdravstvenim sustavima na emitivnim tržištima, a time u konačnici omogućiti porast kvalitete zdravstvene skrbi i domicilnog stanovništva.

Isto tako, možemo očekivati pojačnu potražnju za medicinskim wellnessom te snažniju digitalizaciju usluga.“, izjavila je Leila Krešić-Jurić, izvršna direktorica HTI Konferencije, europske inicijative koja promiče zdravstveni turizam.

Uz dopuštenje: Light komunikacije (sve fotografije)