Izvanredna izložba „hrvatskog kralja pletenine“

U Muzeju za umjetnost i obrt otvorena izložba Na iglama- modni dizajn Igora Galaša.

Izložba unikatnih pletenih radova međunarodno nagrađivanog modnog dizajnera ručnog pletiva, Igora Galaša, pod nazivom Na iglama- modni dizajn Igora Galaša otvorena je u Muzeju za umjetnost i obrt i predstavlja njegov dugogodišnji opus unikatnih kreacija u pletivu.
Više od 80 impresivnih predmeta, odjeće i nacrta iz nagrađivanih kolekcija nastajalih od 2006. do 2012. godine čini okosnicu ove visoko inspirativne umjetničko- dizajnerske izložbe. Pletene skulpture i frizerska oglavlja svojom fascinacijom već do prvog dana dobivaju epitete izložbenih projekata koji staju uz bok najvećih europskih i svjetskih metropola.

igor-galas-izlozba-1

Igor Galaš je pripadnik nove generacije pletioca koja je prepoznala povijesnu vrijednost pletiva, te ga nastoji redefinirati, transformirati i učiniti dijelom visoke mode, a nosi i laskavu titulu „hrvatskog kralja pletenine“.
U svojim radovima dizajner koristi tradicionalne tehnike pletenja kako bi stvorio skulpturalne modne konstrukcije, artwear – nosivu umjetnost. Njegove unikatne kreacije u pletivu donijele su mu titulu svjetskog ambasadora mode. Prepoznatljivi dizajnerski rukopis Igora Galaša priznat je i na međunarodnoj modnoj sceni.

igor-galas-izlozba-2

Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja na značajnim svjetskim modnim natjecanjima (Italija, Poljska, Slovenija). Činjenica da je na svjetskom natjecanju Hempel Award u Pekingu u dva navrata, 2009. i 2011. godine, uspio ući u finale i oba puta biti nagrađen (brončana statua za najbolju kolekciju svijeta) govori o njegovoj kreativnosti i izvanrednoj kvaliteti.

Izložba je rezultat nastojanja Muzeja za umjetnost i obrt da osvijesti potrebu za muzealizacijom mode te intenzivnijom suradnjom modne industrije, dizajnera i Muzeja. Do sada je MUO predstavio više suvremenih hrvatskih modnih dizajnera što planira i u narednom razdoblju.

igor-galas-izlozba-3

Izložbu je realizirala i pripremila Andrea Klobučar, viša kustosica u Muzeju za umjetnost i obrt, voditeljica Zbirke tekstila i modnog pribora u suradnji s autorom te restauratoricama savjetnicama u MUO, Antoininom Sršom i Ivom Čukman. Uz nazočnost brojnih uzvanika iz svijeta umjetnosti, mode i dizajna izložbu je otvorila Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba.

Izložba ostaje otvorena do 28. siječnja iduće godine.

Uz odobrenje: Muzej za umjetnost i obrt (sve fotografije)