Velika polemika

Ciklus predavanja uz izložbu Herman Bolle: Graditelj hrvatske metropole nastavlja se u Muzeju za umjetnost i obrt u utorak, 16.6.2015. u 19 sati.

Krešimir Galović: Gjuro Szabo vs Herman Bolle: Velika polemika

U memoriji hrvatske moderne Gjuro Szabo je ostao zapamćen kao britak i temperamentan polemičar. U dnevnom tisku javno je polemizirao od 1908. godine do početka Drugog svjetskog rata. U svojim polemikama nije štedio nikoga, pa tako niti tada neprikosnovene društvene autoritete i “moralne vertikale” poput primjerice Josipa Jurja Strossmayera, Izidora Kršnjavija ili pak Hermana Bolea. Rječnik koji se služio, bio je tipičan polemički jezik moderne – isključiv i govoreći u kontekstu danasšnjeg vremena, politički krajnje nekorektan.

Najdugovječnija Szabina polemika bila je s arhitektom Hermannom Bolleom, čiji je rad oštro kritizirao tijekom čitavog života. Netrpeljivost je bila obostrana. Niti jedna strana nije birala riječi. Szabo ga je najčešće podrugljivo oslovljavao samo s “gospodin Hofrat” (njem. hofrat, dvorski savjetnik, op.a.), a ponekad bi u žaru polemike nazivao i “barbarom”, “utamaniteljem”, i “pokatoličenim protestantom”. S druge strane, prema svjedočenju samog Szabe, Bolle je njega nazivao “verrukterom” (luđakom, op.a.).

Uz dopuštenje: Muzej za umjetnost i obrt (sve fotografije)

Facebook Like Button