Viasat History premijere

Viasat History ponedjeljkom i nedjeljom donosi potpuno nove dokumentarne serije koje pokrivaju široki spektar tema – od zabranjene povijesti pa sve do šivanja i pariških misterija.

Zabranjena povijest

Nedjeljom u 21.50
5. sezona
Broj epizoda: 6 x 60 Minutaža
Žanr: Dokumentarni/ povijest
Naslov originala: Forbidden History

zabranjena-povijest-1

Koje se povijesne činjenice mogu dokazati u priči o najpoznatijem liku kršćanske religije? Jamie putuje u Jeruzalem da bi istražio i pokušao otkriti pravu priču o Isusu Kristu. Uranja u povijest Državne sigurnosne službe Istočne Njemačke, poznatije kao Stasi, otkriva pojedinosti o umjetničkim djelima koja su nacisti pokrali tijekom Drugog svjetskog rata te se bavi pitanjem o tome zašto toliko toga još uvijek nedostaje. Također odgovara i na druga goruća pitanja: Odakle je zapravo potekla ideja o Jamesu Bondu? Što je napisano na Svitcima s Mrtvog mora? Je li pomisao na najmoćnije ljude na svijetu, poput masona i članova Bilderberške skupine, koji se sastaju iza zatvorenih vrata, nešto što bi nas trebalo zabrinuti?

Prvi svjetski rat u brojevima

Ponedjeljkom u 21.50
1. sezona
Broj epizoda: 6 x 60 Minutaža
Žanr: Dokumentarni/ povijest
Naslov originala: WWI In Numbers

prvi-svjetski-rat-u-brojkama

Prvi svjetski rat bio je rat poput nijednog drugog. Sedamdeset milijuna ljudi mobilizirano je za borbe diljem svijeta, od rovova na Zapadnom frontu, sve do Srednjeg Istoka i Afrike. Da bismo to stavili u perspektivu, Britanija je 1914, imala 50 milijuna stanovnika. U tom je ratu ispaljeno više metaka, bačeno više bombi, ubijeno više ljudi, posuđeno je i potrošeno više novca nego i u jednom ratu prije njega. Bio je to rat brojeva, ljudi, streljiva i hrane. Količina tih stvari značila je razliku između pobjede i poraza, a prvi put u povijesti bilježilo se sve do najsitnijih pojedinosti: 762 000 Britanaca regrutirano je u prva četiri tjedna rata; 980 000 ‘ratnih’ konja poslano je iz Amerike u Europu; očekivani životni vijek pilota iz Prvog svjetskog rata bio je samo 15 sati leta; trošak za metke za jedan dan borbe iznosio je 3,800 000 funti, što bi danas iznosilo 237,500 000 funti. U ovoj vam seriji pomoću brojeva predstavljamo novu povijest Prvog svjetskog rata. Promatranje sukoba kroz ove i ostale statistike, jedini je način na koji doista možemo razumjeti ‘Rat koji će okončati sve ratove’.

Naoružani vojnici: Umijeće ratovanja

Ponedjeljkom u 23.00
1. sezona
Broj epizoda: 8 x 60 Minutaža
Žanr: Dokumentarni/ povijest
Naslov originala: Man At Arms: Art Of War

Oružje i oklopi igrali su glavnu ulogu u pop kulturi od filmova preko videoigara i stripova, do televizijskih emisija. U svakoj epizodi ekipa stručnih zanatlija vješto reproducira slavna oružja. Služeći se alatima koji bi bili dostupni u vremenu nastanka nekog oružja, kao i današnjom, najsuvremenijom tehnologijom, stvorit će povijesna, ali moderna djela borilačkih vještina. Snagu i stvarnu funkcionalnost svakog oružja testirat će stručnjaci: bilo da reže, puca, razbija, ubada, blokira ili razoružava, gledatelji će iz prve ruke vidjeti kakvom silinom raspolaže svako od tih čudesnih remek-djela. Domaćin serije poznata je holivudska akcijska zvijezda, Danny Trejo.

Šivanje kroz povijest

Nedjeljom u 15.25
1. sezona
Broj epizoda: 6 x 30 Minutaža
Žanr: Dokumentarni/ povijest
Naslov originala: A Stitch In Time

sivanje-kroz-povijest

Ovo je serija koja spaja svjetove povijesti, umjetnosti i mode. Kroz nju će nas voditi modna povjesničarka Amber Butchart, zajedno s nizom nadarenih stručnjaka za odjeću. Serija nudi ne samo fascinantan pogled na odjeću najistaknutijih likova u povijesti, već i na društva i kulture u kojima su živjeli.

Pariške tajne

Nedjeljom u 13.15
1. sezona
Broj epizoda: 6 x 30 Minutaža
Žanr: Dokumentarni/ povijest
Naslov originala: Paris Mysteries

pariske-tajne

Stotine stručnjaka provele su cijeli život pokušavajući otkriti povijest Pariza. Mnoge priče i glasine ostale su nedokazane. Pariz svoje tajne čuva stoljećima. Neke od njih fasciniraju, a druge raspiruju maštu. Činjenice, sličnosti i pouzdani svjedoci dokazuju da se nešto uistinu dogodilo. U šest epizoda znanstvene i povijesne istrage otkrit ćemo najmračnije tajne Grada svjetlosti. Predstavljamo vam Pariz kakav još niste vidjeli.

Uz dopuštenje: Media Vision (sve fotografije)

Facebook Like Button