Vinska radionica „Vinolog & Plantaže“ oduševila posjetitelje

U Hotelu Antunović održana je vinska radionica s degustacijom pod nazivom „Vinolog & Plantaže“ kao uvertira u drugo izdanje promenadnog kušanja Vinart Grand Tasting. Stručni tim Vinologa proveo je sudionike radionice svim krajevima Hrvatske, od Slavonije do Istre te Jadranom do poluotoka Pelješca. Na tom putu predstavili su nove linije vina – kvalitetnu Lectus i vrhunsku Éclat koje su proizveli u suradnji s nekoliko domaćih vinarija.

eclat-plavac-maliVinolog, koji već više od sedam godina svoje poslovanje temelji na savjetovanju vinara i vinogradara te sudjelovanju u kontroli kvalitete i unapređenju prodaje, po prvi puta je pred više od 60 uzvanika predstavio svoj stručni tim. Ovi visokokvalificirani stručnjaci znatiželjnim su nepcima svojih kušača omogućili uživanje u Malvaziji, Rajnskom rizlingu i Plavcu, objedinjenima pod linijom kvalitetnih vina Lectus. Malvazija Lectus savršen je spoj aromatičnosti i svježine koji se idealno sljubljuje s jelima od ribe, piletine i tjestenine, dok se iznimno pitak Rajnski rizling Lectus savršeno ljubi s jelima s roštilja, janjetinom, riječnom ribom te gulašima. Posebnost Plavca Lectus krije se u rubin crvenoj boji te mirisima koji podsjećaju na višnje s blagim zemljanim notama. Za sve ljubitelje rižota, plodova mora i sireva ovo vino koje potječe s poluotoka Pelješca predstavlja savršen izbor. Zanimljivost na etiketama vina Lectus su sjajne zvjezdice koje predstavljaju geografski položaj pojedine vinarije iz koje vino potječe.

Uzvanici su uživali i u degustaciji linije Éclat koju je Vinolog u suradnji s odabranim hrvatskim vinarima zajednički proizveo te nekoliko godina brižno čuvao i njegovao. Linija vrhunskih vina Éclat uključuje Chardonnay, Plavac mali te desertni Muškat žuti koji su kušačima omogućili jedinstven vinski doživljaj svojim snažnim i harmoničnim okusom te sortno prepoznatljivim voćnim notama. Vino Chardonnay Éclat 2013 odležalo je u barrique bačvama, što je rezultiralo zaokruženošću i punoćom mirisa i okusa. Plavac mali Éclat 2012 moćno je vino koje je preporučljivo poslužiti uz jela spravljena od divljači, crvenog mesa i uz biftek. Ovo vrhunsko vino odležalo je u srednje paljenim barrique bačvama izrađenim od francuskog hrasta, nakon čega je prebačeno u inox spremnik na dozrijevanje. Razigrani okusi vrhunske linije vina Éclat inspirirali su poznatu dizajnericu Martinu Tomić koja je dizajnirala etiketu linije.

lectus-malvazija„Vinolog mnogo ulaže u znanje i edukaciju i vlastitog tima i svojih suradnika jer vjerujemo da čaša vina dnevno uljepšava dan te da dobro vino može i mora biti dostupno svima. Vjerujemo da su svi večeras uživali u degustaciji i da su zadovoljni izborom kojim smo ponosno predstavili naše dvije nove linije vina. Vrhunska vina Éclat snažna su i odvažna te ostavljaju dugotrajan i postojan retro okus, dok su kvalitetna vina Lectus elegantna, pitka i harmoničnog okusa. Bilo je iznimno zadovoljstvo iskusnim vinoljupcima, ali i onima koji to tek žele postati pružiti potpuno nov doživljaj vina.“, izjavio je Nikola Dolački, voditelj radionice „Vinolog & Plantaže“.

Novim član obitelji Vinolog nedavno je postala i cijenjena crnogorska vinarija Plantaže čiji su od 2016. godine službeni zastupnici. Osim tradicijom dugom preko 50 godina, vinarija Plantaže može se pohvaliti i najvećim vinogradom u cijeloj u Europi s preko 2.300 hektara sa sortama Vranac i Krstač koja su do sada već pronašla put do ljubitelja vina diljem svijeta. Crnogorski Vranac dobitnik je Decanterove nagrade za 100 najboljih vina u kategoriji omjera cijene i kvalitete što je bila odlična referenca svim znatiželjnim sudionicima radionice.

Na radionici „Vinolog & Plantaže“ priču o vinariji Plantaže ispričala je profesionalna somellierka Đurđa Katić koja je posebno predstavila vrhunska vina autohtone sorte Vranac. Uzvanici su tako redom mogli probati Vranac Pro Corde 2012, Vranac Barrique 2012, Vranac Reserve 2011 te Medun 2011, slatko vino od sorte Vranac.

Posebno oduševljenje posjetitelja izazvao je Vranac stari podrum, tamnocrveno vino purpurnih nijansi koje se svrstava u red velikih, zrelih i moćnih vina. Ovo vino izuzetno harmoničnog okusa idealan je partner jelima od crvenog mesa i divljači.

Uz dopuštenje: Media Val

Facebook Like Button