Vremeplov graševina od 1960. do danas

Vremeplov graševina od 1960. do danas na grandioznoj radionici vinarije Kutjevo.

Na prošlotjednom Vinartovom festivalu Grand Tasting, vinarija Kutjevo održala je vertikalno kušanje graševina krenuvši od davne 1960. godine pa sve do danas. Radionica pod nazivom „Kako se rađala graševina“ pokazala je koliko vrijednu ulogu ima sorta graševina u našem vinarstvu te koliki je njen potencijal za „velika vina“.

kutjevo-vino-2

Ova jedinstvena radionica pod stručnim vodstvom sommeliera Siniše Lasana osmišljena je kao vremeplov graševina koji je započeo sa Vrhunskom graševinom 2016., nastavio se kroz berbu 2015., nakon čega je uslijedila graševina iz linije De Gotho berba 2015. i graševina Turković berba 2015.

Potom su uslijedili arhivski uzorci graševina iz 1960., 1969. i 1985., a nakon njih graševine izborne berbe 1993. i 1999. godine te za kraj radionicu je zaključila graševina izborna berba prosušenih bobica berbe 2011. godine.

Sva vina su pokazala izuzetnu kvalitetu, gotovo nevjerojatnu živost i eleganciju. Sve to nam dokazuje kakav dragulj imamo u našoj zemlji, a dajemo mu jako slabu pažnju.

Kutjevačka arhiva bi zapravo trebala bit spomenik kulture. Hvala svima na sudjelovanju, te mislim da je ovo jedno od tastinga koje čovjek pamti čitav život.
Zato uživajmo u vinima Kutjevačkih podruma i njihovoj izuzetnoj arhivi, ovim je riječima sommelier Siniša Lasan zaključio još jednu vinsku priču iz Kutjevo vinarije.

kutjevo-vino-1

O Kutjevo arhivi

Kutjevo d.d. vlasnik je najveće vinske arhive u Hrvatskoj, koja broji više od 70.000 boca od čega su najstarije boce u ovu arhivu položene još davne 1947. godine.

Kutjevčani za svoju arhivu kažu da je duša ovoga kraja i svjedok je neprekinute vinske tradicije. Najbolja vina svake godine polažu se u arhivu te se pod budnim okom enloga prati njihov put kroz vrijeme.

Vrijednost vinske arhive svake godine se povećava, a okusi nadograđuju finim tercijarnim aromama. Arhivska vina skladište se u kutjevačkom podrumu koji je sagrađen davne 1232. godine te ima gotovo 800 godina dugu pisanu povijest.

Uz dopuštenje: Kutjevo (sve fotografije)

Facebook Like Button