Vrhunska serija Carstvo s Michaelom Portillom

Viasat History donosi zapanjujuću priču o malenoj otočnoj naciji na rubu Europe koja je uspjela zavladati gotovo cijelim svijetom.

Britanija je prije jednog stoljeća dominirala četvrtinom planeta i vladala nad više od nevjerojatnih 400 milijuna ljudi, a njezino se carstvo, najveće u povijesti, prostiralo na pet kontinenata.

carstvo-s-michaelom-portillom-1

U vrhunskoj seriji Carstvo s Michaelom Portillom, koju premijerno možete pogledati na programu Viasat History u nedjelju, 11. srpnja, u 19:45 sati, istražujemo kako je jedna malena otočna nacija na rubu Europe uspjela zavladati svijetom.

Od Indije do Kariba i od Afrike do Australije i Azije, britanska kolonijalna vlast ostavila je svoj trag u svim dijelovima svijeta čudesnim zgradama koje su utjelovljivale narav i nevjerojatan doseg britanske vlasti. Mnogi od zatvora, palača i plantaža gdje su se odvijale imperijalne spletke danas su zapušteni, zatvoreni i zaboravljeni.

Britanski novinar, TV voditelj i bivši političar Michael Portillo otključava njihova vrata i otkriva zapanjujuću priču o Britanskom Carstvu, evoluciji supersile i nasljeđu koje je promijenilo svijet.

carstvo-s-michaelom-portillom-2

Ova zanimljiva četverodijelna serija prati Michaela dok putuje diljem svijeta. Kreće iz Indije, krunskog dragulja carstva. Ondje otkriva kako je Britanska istočnoindijska kompanija izgradila carstvo i postala prva multinacionalna korporacija na svijetu te je privatnom vojskom pokorila tu golemu državu.

Ali kako je tako malen broj kolonista vladao tako prostranim i šarolikim područjem? Michael nas upoznaje s eksploatacijom, pohlepom i okrutnošću koji su doveli do bogatstva Raja i kako su te iste značajke dovele do propasti Britanije na potkontinentu.

U drugoj epizodi Michael putuje na Jamajku, karipsku prijestolnicu carstva, te otkriva kako je Britanija stekla bogatstvo da bi osvojila svijet. Sredinom 17. stoljeća neupitna globalna supersila bila je Španjolska, koja je kontrolirala Amerike i Karibe.

carstvo-s-michaelom-portillom-3

No, nakon što je Oliver Cromwell svrgnuo kralja Charlesa I., poslao je prve službene osvajačke ekspedicije da zauzmu nebranjene dijelove španjolskog carstva. Prvi osvojeni teritorij bila je Jamajka.

U trećoj epizodi Michael putuje u Južnu Afriku i istražuje kako je zov bogatstva uvukao Britaniju u barbarske ratove, podijelivši državu duž rasnih granica s razornim posljedicama. U četvrtoj, posljednjoj epizodi putuje u Sjevernu Ameriku, gdje istražuje kako je britanska vlast dovela do oružane pobune u SAD-u te zašto je Kanada ostala lojalna sve do samog kraja carstva.

Seriju Carstvo s Michaelom Portillom premijerno prikazujemo na programu Viasat History, u nedjelju, 11. srpnja, u 19:45 sati.

Uz dopuštenje: Grayling (sve fotografije)

Facebook Like Button