Wish kofer za egzotične destinacije

Odlučili ste otići na destinaciju gdje jako sunce grije od ranog jutra? Dosta vam je kiše i promjenjivog vremena, želite sunce, nebesko plavo more, jezero, nebo bez oblaka, nekoliko palmi i jedan hladan koktel u ruci? Kako biste se što bolje pripremili za takav odmor donosimo vam savjete o tome kako se spakirati. No najbitniji dio boravka na žarko osunčanim mjestima jest vaša koža, koja pamti sve, zato krenimo od njene, zaštite i njege na jakom suncu.

vichy-01

Hidratizacija kože

Ono na što nikako ne smijete zaboraviti jesu zaštitne kreme s visokim faktorom pri izlaganju suncu te neka vam one budu prve koje ćete staviti u vaš kofer. Sljedeće čega bi se trebali stalno sjetiti jest hidratizacija iznutra i izvana. Kožu valja nekoliko puta dnevno namazati kremom s visokim zaštitnim faktorom 30 ili 50 zaštitnim faktorom, a nakon izlaganja suncu obvezno ju treba dobro nahraniti kremom koja će je hidratizirati. Djecu bi tako trebalo zaštititi kremom s izrazito visokim zaštitnim faktorom (SPF 50 ili 50+),a nakon izlaganja suncu preporučuje se kupka u kadi te također nanošenje kreme koja visoko hidratizira kožu.

vichy-02

Osobe blijede puti, a pogotovu osobe s pjegicama, trebale bi koristiti zaštitni faktor SPF 30 ili više jer u suprotnom postoji velika mogućnost da dođe do crvenila.

Onima svjetlije puti, a obično su to osobe svjetlije kose, osjetljivije koža koja polako tamni preporučuje se nešto viši zaštitni faktor SPF 50, dok normalna koža može biti izložena suncu sa SPF 30. Tamna koža je najzahvalnija kada je u pitanju izlaganje suncu zato što lako tamni, a preplanulost dugo traje te je dovoljan faktor do SPF 30.

vichy-03

Nikako ne smijete zaboraviti na lice i vrat koje valja namazati kremom s višim zaštitnim faktorom, jer je koža na tom području osjetljivija nego na drugim dijelovima tijela. Preporučuje se specijalna krema za lice SPF 30 ili više te posebna zaštita za usnice koje su posebno osjetljive i nježne. Svakako nanesite poseban balzam za njegu usana s višim zaštitnim faktorom.

vichy-04

Kako smo spomenuli, hidratizacija kože nakon izlaganja tijela suncu neophodna je te je valja namazati preparatima za njegu nakon sunčanja (after sun). Osim što savršeno hidratiziraju kožu i smanjuju iritaciju od sunca, oni ujedno hrane kožu i pomažu što duljem očuvanju preplanulog izgleda.

vichy-06vichy-05

Lagana odjeća i obuća

Neovisno u koje vrijeme idete, ono što svakako trebate ponijeti sa sobom jest lagana i prozračna pamučna odjeća. Pod tim se misli na lagane haljine (duže ili kraće), tunike ili višenamjenske marame koje je moguće nositi kao zaštitu od sunca na glavi ili oko tijela.U kofer stavite svakako i kratke hlače te lagane svilene ili pamučne majice. Najbolje bi bilo kada bi odjeća bila svjetlije boje kako ne bi dodatno privlačila sunce. Iako biste najradije hodali bosi, dobro je sa sobom uzeti neku laganu obuću što zbog higijenskih razloga pri hodanju po pločicama, što zbog praktičnih razloga zaštite od užarenog pijeska ili betona.

Pokrivala za glavu

Nije uvijek slučaj da se možete sakriti ispod neke palme, a može biti i da su svi suncobrani zauzeti pa iako jako volite sunce i mogli biste po cijele dane ležati na plaži uz neku dobru knjigu, sa sobom treba uzeti pokrivalo za glavu. Mogućnosti su širom otvorene od pletenih šešira širokog oboda, preko pamučnih kapica pa sve do šilterica, bitno je da štiti vaše tjeme, kosu, lice i oči od oštrih sunčevih zraka.

Sunčane naočale

Osim što ćete lakše čitati knjigu, časopis ili pak rješavati križaljku, sunčane naočale (i to one sa zaštitnim UV faktorom) valja nositi i radi zdravstvenih razloga. Naime, sunce odašilje štetne UV zrake stoga sunčane naočale nisu samo štitnik od neželjenih pogleda s estetskim elementom, one su ključan faktor ako želite sačuvati svoj vid.

vichy-07

Još nekoliko savjeta

Ako je moguće, izbjegavajte sunce kad je ono najjače (od 11 pa sve do 15 sati), a ako to nije moguće, pridržavajte se ovih nekoliko pravila i zasigurno nećete „izgorjeti“ na suncu i zadobiti opekline.

Bez obzira na to što kanite otputovati na mjesta visoke temperature s mnogo sunca, za one noćne sate ponesite sa sobom nekoliko komada odjeće dugih rukava kako biste bez problema mogli uživati u noćnim šetnjama uz more i gledanju zvijezda uz šum valova. Temperature noću znaju se spustiti i za 10 stupnjeva.

Tekst omogućio: Vichy Laboratories

brand

Autor: Vedrana Duić Loparić
Fotografije: Wish.hr (osim naslovne)

Facebook Like Button