Zagrebačke ulice bogatije za tri mala street art remek djela

U organizaciji umjetničkog kolektiva Udruge Preuredi moju pumpu i Turističke zajednice grada Zagreba, prošlog je tjedna završen prvi ciklus oslikavanja novog projekta pod nazivom Ulični triptih.

U suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba krenuo je umjetnički projekt Ulični triptih te predstavio jedinstvenu „izložbu u promjeni”.
Riječ je o jedinstvenom cjelogodišnjem programu uličnih izložbi koji će ponuditi presjek aktualne domaće street art scene pri čemu će zagrebačke ulice postati bogatije i šarenije zahvaljujući pravim malim umjetničkim remek djelima.

Mislav-Lešić_Ulična-rapsodija

Odabrane ulične panele oslikala su tri talentirana hrvatska umjetnika koji su na ovaj način dobili priliku svoj rad izložiti kroz jedinstvenu formu „izložbe u promjeni”.

Boris-Bare_Herman-Gollube

Središnju lokaciju projekta, Centar za posjetitelje TZGZ-a (Trg bana Jelačića 11), oslikao je Boris Bare koji je o radu pod imenom Herman Gollubé ovim povodom rekao: „Rado sam prihvatio poziv Turističke zajednice grada Zagreba da oslikam zid Centra za posjetitelje na glavnom zagrebačkom trgu.

Ivo Robić u svojim je šlagerima posebne stihove posvetio zagrebačkim golubovima, odnosno ‘pernatim pilotima’, kako ih je nazivao. Ja sam jednom od njih ovog puta dao ulogu poznatog arhitekta Zagreba, Hermana Bolléa. ”

Boris-Bare_radna

Kod glavnih stepenica tržnice Dolac sada se „čuje” prava Ulična rapsodija s potpisom akademskog slikara Mislava Lešića koji je svoj rad opisao ovim riječima: „U mojoj nadrealnoj viziji tamburaši postaju prateći bend divovskom pijetlu koji pjeva u zoru usred stare gradske jezgre. Pokušao sam povući paralelu između mjesta mog odrastanja u Slavoniji s mjestom mog djelovanja u Zagrebu.”

Mislav-Lešić_Ulična-rapsodija_portret

Zaboravljeni panel u Radićevoj ulici (kod broja 42) bojama je oživio Zvonimir Haramija Hans iz Koprivnice, a njegov rad Holy Bird budi optimizam: „Slika je vesela, gotovo dječje naivna, a rad ne postavlja teška pitanja. Mislim da nam je baš to potrebno u tmurnoj svakodnevici. Iako ptica nije glavni element slike, ona simbolizira nadu u bolju budućnost.”

Zvonimir-Haramija-Hans_Holy-Bird

Postav Uličnog triptiha mijenjat će se u ciklusima – svaka tri mjeseca na panelima će osvanuti tri nova umjetnička rada s potpisom različitih autora iz cijele Hrvatske.

Zvonimir-Haramija-Hans_radna

Također, kao dodatni element iznenađenja, jedna od tri lokacije svaki put će biti drugačija. Iduće oslikavanje je najavljeno za lipanj 2021., a do tada imate priliku svakodnevno razgledati ovu besplatnu izložbu u centru Zagreba.

Pratite Ulični triptih na Facebooku i Instagramu.

Uz odbrenje: Turistička zajednica grada Zagreba

Facebook Like Button