Gurmanska tjestenina s umakom kako to rade u talijanskoj kuhinji

Napravite u svom domu pravu gurmansku tjesteninu i osjetite kako to rade najbolji kuhari Italije..

Umak za vašu talijansku, gurmansku tjesteninu zaista je lagano napraviti, a kad je ukomponirate s omiljenim špagetima ili nekom drugom vrstom tjestenine, izvrstan okus će vas toliko iznenaditi da ćete ovaj recept sigurno ponoviti još nekoliko puta.

Sastojci potrebni za umak

1,5 veća glavica crvenog luka
2-3 režnja češnja-češnjaka
150 g sušene slanine
2 kisela vrhnja (2 x 180 ml)
soli i bijelog mljevenog papra (po ukusu)
2 jušne žlice sušenoga bosiljka
100 g parmezana
3 jušne žlice maslinovog ulja
500 g špageta (ili neke druge tjestenine)

Izrada recepta

Crveni luk očistite i nasjeckajte na kockice. Namočeni bosiljak sitno nasjeckajte. Dodajte protisnuti češnjak, maslinovo ulje i jednu vrećicu parmezana (50g ), dobro izmiješati i ostaviti sa strane.

U međuvremenu skuhati tjesteninu na uobičajeni način ili po uputama s vrećice. Ocijedite, vrlo malo pouljite i ostavite sa strane.
U dublju posudu dodajte slaninu nasjeckanu na sitnije kockice, te je nastavite pirjati sve dok ne postane zlatne boje, a zatim dodajte i sitno sjeckani crveni luk i pirjajte sve dok ne postane staklast.

Podlijte sa malo vode, a zatim dodajte kiselo vrhnje koje ste prethodno izradili pjenjačom da tokom kuhanja nebi nastale grudvice. Dodajte smjesu od sitno sjeckanog bosiljka, parmezana, češnjaka i maslinovog ulja.
Ostavite da prokuha koju 1-2 minute, a pred sam kraj doradite okus sa solju i bijelim mljevenim paprom.

Poslužite toplo, posipajte ribanim parmezanom uz sezonsku salatu po izboru.

Autorica: Ana Tomić

Facebook Like Button