Grčka musaka

“Ja nisam ni Atenjanin ni Grk, već građanin cijelog svijeta.” filozof Sokrat (469. pr. Kr- 399 . pr. Kr)

Uživajte u aromama i okusima tradicionalnog grčkog jela.

Sastojci:

600g mljevenog goveđeg mesa
2 patlidžana
2 rajčica
4 žlice maslinovog ulja
1 luk
2 češnja češnjaka
100 ml bijelog vina
3 žlice izmrvljene sredine kruha
3 jaja
3 žlice maslaca
40 g brašna
300 ml mlijeka
150 g ovčjeg sira
muškatni oraščić
peršin
sol i papar

Priprema:

Narežite patlidžan na kolute, prelijte žlicom ulja i pecite 10 minuta u pećnici na 190°C. Zagrijte 3 žlice ulja i popržite meso. Dodajte sitno sjeckani luk i češnjak i propržite još 5 minuta. Dodajte i oguljenu rajčicu narezanu na kockice i bijelo vino. Posolite i popaprite. Zagrijte do ključanja, poklopite i kuhajte još 15 minuta. Kada bude gotovo, ostavite da se ohladi 10 minuta, a zatim posipajte peršinom izmrvljenom sredinom kruha i umiješajte 2 bjelanjka.

Namažite vatrostalnu zdjelu, složite polovinu patlidžana, zatim ragu, a zatim drugu polovinu patlidžana. Pripremite bešamel umak pomiješavši maslac, brašno i mlijeko i začinite sirom i muškatnim orahom. Izmiješajte i žutanjke i preostala jaja i prelijte bešamelom. Pecite u pećnici na 180°C 40 minuta. Poslužite toplo.

Dobar tek!

Fotografija: Shutterstock

Uz dopuštenje nakladnika Veble commerce, partnera Wish.hr-a

Facebook Like Button