Grčka boginja azurnog mora i plavetnog neba

Grčka je zemlja bogate kulture i povijesti, zvukova zorbe koja dira dušu, raskošno razvedene obale koju oplahuje kobaltno plavo more i prirodnih ljepota koje oduzimaju dah te samim time spada među najposjećenije turističke destinacije na planeti.

Grčka ili službeno Helenska Republika prostire se na oko 131 tisuću četvornih kilometara u jugoistočnoj Europi. Graniči s Albanijom, Makedonijom, Bugarskom i Turskom, te ima obalu na Egejskom, Jonskom i Sredozemnom moru.

grčka crkva

U geografskom smislu, možemo je nazvati i planinskom zemljom jer brdsko-planinska područja prekrivaju čak 80 posto njenog teritorija. Ujedno, Grčka je zemlja i s jednom od najrazvedenijih obala u Europi koja broji oko 3000 otoka koji pripadaju trima skupinama: Cikladi, Dodekaneze i Jonski otoci.

otok grčka

Grčka je jedna od najstarijih država na svijetu

Ova prelijepa zemlja datira svojim uređenim sustavom iz pretpovijesti, a u njoj su se izmjenjivale Minojska, Mikenska i Helenska kultura koje su utjecale na razvoj cijelog svijeta. Danas u zemlji živi oko 11 milijuna stanovnika, od kojih čak 98 posto čine Grci.

Skoro polovica populacije bavi se poljoprivredom, a najvažnije kulture su pamuk, duhan, masline, smokve, agrumi te vinova loza.

grcka1

Glavni i najveći grad – Atena – smatra se jednim od najstarijih gradova na svijetu.

Smjestila se blizu južne obale Atičkog poluotoka, dok nam arheološki ostaci daju naslutiti da je taj dio Grčke kontinuirano naseljen posljednjih 7000 godina.

Atena ljepotica juga Europe koju pohode milijuni turista iz cijelog svijeta, a nosi ime po grčkoj božici mudrosti Ateni, pa ne čudi što je u Antici ovo mjesto bilo centar znanosti, ali i umjetnosti.

acropolis atena

Gastronomija Grče

Grčka kuhinja rezultat je njenog zemljopisnog položaja i klime. Glavni protein je ovčetina i kozletina, a meso se kombinira uz širok spektar povrća, nezaobilaznog maslinovog ulja, te niza začinskog bilja.

Ovdje se jede sir feta – osobito u salatama, a na meniju se često mogu naći sarmice motane sa smokvinim listom. Musaka s patlidžanom i mesom također je jelo koje grci obožavaju, a slasticama od badema, meda i cimeta teško tko može odoljeti.

Stari dobri običaj u Grka je prije svakog jela popiti ouzo – grčku rakiju s okusom anisa.

grcka1

Znamenitosti i turističke atrakcije u Grčkoj:
Glavni grad Atena

Istražite Atenu i njene zadivljujuće arheološke spomenike. Razgledajte ostatke mikenske kulture poput palača, grobnica i statua na antičkoj Akropoli – a svakako posjetite hram Partenon. Razgledajte i atenske muzeje, te posjetite najstariju gradsku četvrt – Plaka – i počastite se ručkom u njenim poznatim restoranima.

atena straža

Planina grčkih bogova

Osvojite najviši vrh Grčke – Mitikas – koji se izdiže na 2917 metara na planini Olimp u pokrajini Tesalija – sjevernom središnjom dijelu zemlje.  Olimp je u mitologiji znan kao dom grčkih bogova, a danas je poznat po bogatoj flori koja je sastavni dio nacionalnog parka pod zaštitom UNESCO-a.

grčka otok santorini

Manastiri Meteora

Jedna od poznatih turističkih atrakcija je i skupina grčkih pravoslavnih manastira – Meteora – koji su se smjestili na visokim kamenim liticama u zapadnoj Tesaliji. Nije poznato kada je prvi manastir izgrađen, a neki upućuju da su svećenici na ovom prostoru živjeli još u 11. stoljeću. 

Nekoć je na ovom području bilo čak 24 manastira, a danas ih je preostalo tek šest te su zbog svoje ljepote, položaja i povijesnog značaja pod zaštitom UNESCO-a.

grčka manastir

Morska čuda Grčke

Posjetite vulkanski otok Santorini u južnim Cikladima koji se ponosi crnim pješčanim plažama nastalim hlađenjem lave. Grčka je prava meka morskog turizma, pa su vam na raspolaganju i jonski otok Krf, Samos i Rodos u Egejskom moru, kao i najveći grčki otok – Kreta.

otok grčka santorini

Ovdje ćete naći brojne povijesne spomenike, ali i niz noćnih klubova i barova – idealnih za odličan ljetni provod.

gčka plaža

Mikena središta Egejske kulture

Ljubitelji povijesti nezaobilazno posjećuju i jedan od najstarijih grčkih gradova – Mikenu – koja se smjestila na sjeveroistoku Peloponeza. Na mjestu ovoga povijesnog lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a nekoć se prostirala prijestolnica kralja Agamemnona pa je ovdje moguće vidjeti utvrđenu kraljevsku palaču, kao i zapanjujuća Lavlja vrata iz 13. st. prije Krista.

mycenae-mikena grčka

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: grčki
Religija: kršćanstvo (97 posto stanovništva)
Valuta: euro (EUR)
Viza: nije potrebna
Kako putovati:
ZRAKOPLOVOM – redovnim linijama zrakoplova iz Zagreba za Atenu
BRODOM – turističke agencije organiziraju putovanja u Grčku koja uključuju brodski prijevoz

Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno.
Kada putovati: Od travnja do listopada.
Smještaj: Hotel Ava i O & B hotel  u glavnom gradu izvrstan su odabir.
Restorani: Izvornu grčku kuhinju možete kušati u restoranu Strofi, a izvrsno ćete jesti i u restoranu Spondi u glavnom gradu.

Oprez!

Ministarstvo vanjskih poslova RH savjetuje oprez prilikom odlaska u Grčku. To se upozorenje ponajviše odnosi na eventualne štrajkove i prosvjede uzrokovane gospodarskom krizom u zemlji, koji ponekad znaju biti nasilni. Svakako treba izbjegavati mjesta većih okupljanja i prosvjeda, te poštivati upute lokalnih vlasti. U slučaju potrebe hrvatski se državljani mogu obratiti Veleposlanstvu RH u Grčkoj – Tzavela 4, Neo Psychico, 154 51 Atena.

Facebook Like Button