Spanakopita: Grčka pita s feta sirom

Grčka pita od špinata i sočnog feta sira izvrsno je osvježavajuće jelo koje u Grčkoj nosi ime Spanakopita i u tom dijelu Mediterana izuzetno je popularna.

I mi u našim krajevima imamo zapravo vrlo slično, tradicionalno jelo, a zove se Gužvara.
Ovdje pogledajte domaći recept za gužvaru od svježeg sira i špinata

Grčka pita spravlja se od kora za savijaču, a punjenje od špinata i feta sira osiguravaju joj da sjedi na tronu jednih od klasičnih grčkih jela.

OVDJE saznajte zašto je feta savršen sir i za razne salate

Možete ju poslužiti kao hladno predjelo, a kao glavno jelo poslužite uz popularnu uz grčku salatu.

Sastojci za recept:

1/2 kg tankih kora za savijaču
1 kg svježeg špinata
3/4 šalice maslinovog ulja
4 velika luka, nasjeckana
2 komada mladog luka, nasjeckanog
1 pušlek nasjeckanog svježeg peršina
1/2 pušleka nasjeckanog svježeg kopra
1/4 čajne žličice muškatni oraščić
sol i papar, prema potrebi
25 dkg feta sira, izmrvljeno
4 velika jaja
25 dkg ricotta sira

Za mazanje kora
4 žlice maslaca, rastopljenog

Priprema recepta:

Pripremite sve sastojke za izradu spanakopite.

Špinat prethodno operite i očistite te ga dobro posušite. U tavi zagrijte maslinovo ulje te pirjajte luk i mladi luk dok ne omekane. Dodajte špinat, peršin i kopar te nastavite pirjati oko 5 do 10 minuta dok sav špinat ne povene. Dodajte sol, papar i muškatni oraščić. Uz miješanje držite na vatri dok sva tekućine ne ispari, te maknite tavu sa strane i pustite da se smjesa ohladi.

U zdjeli dobro pomiješajte, feta sir, jaja i sir tip ricotta. Dodajte špinat i ponovno promiješajte smjesu dok se svi sastojci ne sjedine.

Ugrijte maslac, možete staviti par žlica maslinovog ulja, te dobro namastite lim za pečenje.

Posložite trećinu kora za savijače u lim za pečenje. Svaku koru dobro premažite s mješavinom ulja i maslaca. Na kore istresite oko pola smjese špinata i sira te ju ravnomjerno rasporedite. Mješavinu špinata pritisnite sa špatulom.

Dodajte drugu trećinu kora, uz mazanje svake kore te istresite ostatak špinata te na to posložite ostatak kora.

Prije pečenja pitu možete ostaviti u zamrzivaču oko pola sata kako bi olakšali rezanje tijesta.

Pitu pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 25 do 30 minuta dok gornja kora lijepo ne pozlati.

Pustite da se pita ohladi te ju poslužite.

Facebook Like Button