
Salakis feta, za razliku od izvorne grčke fete, proizvodi se isključivo do kravljeg mlijeka.
Meki je bijeli sir, gotovo kremaste teksture koju čuva slankasta vodena kupelj, salamura.
Blagog je i lagano slanog okusa, ugodnog mliječnog mirisa i izrazito bijele boje.
Bjelovarska je feta kiselkaste, čiste i osebujne arome; izrazito slanog okusa koji traži partnerstvo dobre vinske kapljice.
Ocijeđena od salamure, prilično je čvrste teksture. Nezaobilazan je dio dobre sirne plate i raznih salata, posebno u našim krajevima omiljene šopske i grčke salate.
OVDJE pronađite još dva recepta sa omiljenim feta sirom
Paprika punjena feta sirom i povrćem – ljetna Crvena cipelica
Spanakopita: Grčka pita s feta sirom
Izdvojeno:
> Naziv feta dolazi od talijanske riječi fetta, odnosno kriška> Spominje se još i u doba Bizanta, a često se povezuje s Kretom
> U Odiseji je Homer dao detaljan opis kako se izrađuje ovaj sir
Izvorni fetta sir proizvodi se isključivo u Grčkoj od 70% ovčjeg i 30% kozjeg mlijeka te od 2005. godine uživa zaštitu izvornosti.
Feta je sir izražene osobnosti pa će se snaći u najrazličitijem društvu, pruža užitak već samo preliven maslinovim uljem, poslužen uz kolute rajčice i začinjen mješavinom mediteranskih ili provansalskih trava.
Različite tople i hladne salate, jela od povrća, piletine ili morskih plodova svoj prepoznatljiv, poseban “štih” duguju upravo ovom siru.
Poznate ljetne salate koje se mogu poslužiti i kao samostalan lagani obrok, doslovce su nezamislive bez fete!
Odlično će društvo feti biti i suhomesnati proizvodi. Oni koje žele ublažiti njegovu slanost, mogu sir prije serviranja nekoliko minuta namakati u hladnoj vodi ili mlijeku.
Uz feta sir idu kvalitetna i aromatična suha bijela i punija bijela vina, dobar rose i osrednje puna voćna crna vina.
OVDJE saznajte Tip&Tricks za najbrže hlađenje vina i savjeti za uživanje u vinu kroz ljeto
Uz dopuštenje: Dukat
