Balzamača, bazlamača ili zlevanka savršen je desert

Balzamača je tradicionalno hrvatski desert koji se spravlja od hranjivog kukuruznog brašna. U određenim dijelovima hrvatske ovu savršenu poslasticu zovu još i bazlamača, zlevanka ili zlivanka no kako je god nazivali ovaj recept je jednostavan za spravljanje, a okus je nezamjenjiv

Sastojci za recept
25dkg kukuruznog brašna
1/2 l mlijeka
2 veća jaja
5dkg oraha
5dkg šećera
Malo svježeg kvasaca
Naribane limunove korice
Sol

Priprema
Odvojite žumanjce od bjelanjka te žumanjce umutite u posebnoj posudi. Dodajte svježi kvasac, prstohvat ili po želji soli, kukuruzno brašno i naribanu koricu limuna.

Ostavite smjesu da odstoji nekih 10 minuta, a za to vrijeme istucite čvrsti snijeg od bjelanjaca. Nakon što je tijesto odstajalo u njega umutite spravljeni snijeg i sitno nasjeckane orahe. Tijeso izlijte u zamašćenu posudu za pečenje i stavite u pećnicu na 200 stupnjava. Nakon što je balzamača pečena (isprobajte tijekom pečenja u tijeto zabosti iglu za šivanje te ako je ona suha tijesto je pečeno) premažite balzamaču s kiselim vrhnjem i ostavite još na par minuta u pećnici.

Dobar tek!

Facebook Like Button