Ana Karenjina i Rat i mir stvoreni uz ljubljenu Sofiju

Iza svakog velikog ruskog pisca, stajala je, baš kao u izreci, njegova – supruga.
Sofija Tolstoj radila je i kao tajnica i kao agent velikog pisca Lava Tolstoja, a često je svom suprugu služila kao „slamka spasa”, podrška i inspiracija svom suprugu u najtežim vremenima.

Brak Sofije Bers i grofa Lava Tolstoja trajao je 48 godina i, dok je bio skladan, pomogao mu je da stvori remek-djela „Rat i mir“ i „Anna Karenjina“.

Vjenčali su se kada je Tolstoj odlučio napustiti svoje navike iz mladosti. Slavni pisac, branitelj opkoljenog Sevastopolja, volio je piće, kocku i žene.
Sve ovo priznao je Sofiji, uz obećanje: „Neću u našem selu biti ni s jednom ženom, možda samo u rijetkim prilikama, koje neću ni tražiti, ali ni sprečavati“. Zaista duhovito!

Sofija je bila iznenađena neimaštinom koju je zatekla na Tolstojevom imanju Jasna Poljana

Grof nije imao posteljinu, a posuđe je bilo staro i oštećeno. Osim uloge supruge i majke, Sofija je preuzela i obavezu upravljanja ovim seoskim posjedom. Ipak, najviše ju je radovalo što je voljenom suprugu mogla pomagati u stvaralačkom radu.

sofija-tolstoj

Nije bila samo domaćica, nego je za svog muža radila kao tajnica i agent, čak je i prepisivala njegove rukopise
Sedam puta je prepisala cijeli „Rat i mir“, a osim toga bavila se i promocijom Tolstojevih romana, za što je čak jednom potražila savjet i od udovice Dostojevskog.

„Nikada prije nisam osjećao takvu intelektualnu i moralnu snagu, slobodu i sposobnost za stvaranje“ – pisao je Tolstoj u sretnim vremenima svog bračnog života.

Najteži period braka nastao je kada je Tolstoj pred kraju života počeo razvijati vlastito filozofsko učenje
Još uvijek je supruzi pisao duga pisma puna ljubavi, iako je već odbacivao sustav vrijednosti obiteljskog života i vlasništva.

„Ne znam u čemu smo se razišli, ali nisam imala snage slijediti njegovo učenje“, pisala je Sofija. Na kraju, u nastupu depresije, Tolstoj je odlutao sa svog imanja. Sofija ga je pronašla na maloj željezničkoj stanici gdje je ležao na samrti i ubrzo preminuo.

Odlučnost da završi objavljivanje sabranih Tolstojevih djela pomoglo je Sofiji da se bori s boli gubitka. „Nadam se da će ljudi biti blagi kada budu sudili o onoj koja je možda bila preslaba da bude supruga genija i istinski velikog čovjeka“, pisala je ona.