Koliko su zarađivali ruski pisci?

Portal Arzamas nedavno je objavio procjenu toga što su ruski pisci mogli kupiti od honorara koje su dobivali za svoja poznata djela. Prema publikaciji, prvi ruski profesionalni pisci zarađivali su iznadprosječno.

Puškin: Moderna odjeća i pogled na Kremlj

Za prvo cijelo izdanje svog romana u stihovima “Jevgenij Onjegin” (1833.) poznati pjesnik Aleksandar Puškin dobio je 12 000 rubalja, što bi danas iznosilo 10,5 milijuna rubalja ili 166 000 dolara. Za ovaj iznos mogao je kupiti 100 modernih košulja, 200 pari elegantnih rukavica i 200 funti cvjetnog čaja, mogao je iznajmiti drvenu jednokatnicu u centru Moskve na godinu dana i platiti da se njegovo dvoje djece školuje u internatu.

puskin

Zapravo je Puškin, koji je bio pravi dandy, imao četvero djece. Stoga ne bi imao dovoljno novaca za sve njih. Pjesnik je čitav svoj život proveo u dugovima. Njegovi dugovi prešli su na njegovu suprugu nakon što je poginuo u dvoboju u kojem se borio kako bi obranio njezinu čast. Car Nikolaj I. kasnije je otplatio sve Puškinove dugove.

Gončarov: Krzneni kaput i bademi u prahu

goncarovZa svoj slavni roman “Oblomov” (1859.) Ivan Gončarov dobio je 10 000 rubalja (danas bi to bilo oko 10 milijuna rubalja ili 158 000 dolara), s kojim je mogao kupiti kauč od mahagonija, 10 pari gradskih saonica, 2 kočije, 19 stolova obloženih crnom kožom, kaput od krzna rakuna, 1200 porculanskih šalica, 5 funti sapuna od anisa, 17 konzervi badema u prahu za čišćenje i njegu ruku, 100 velikih lubenica, 10 jesetri te iznajmiti 12-sobni san u Sankt-Peterburgu na godinu dana.

Gončarov se, za razliku od svog protagonista Oblomova, nije volio izležavati na kauču. Bio je aktivan čovjek, putnik i državni dužnosnik. Bio je čak i na putu oko svijeta u sklopu diplomatske misije. Nije mu manjkalo novca, a najvjerojatnije bi ga potrošio na putovanja – možda čak i na drugu ekspediciju na fregati “Pallada”.

Dostojevski: Još sapuna od anisa!

Za svoj roman “Idiot”(1868.) Fjodor Dostojevski dobio je samo 7000 rubalja (danas oko 7 milijuna rubalja ili više od 100 000 dolara). Kod njegove protagonistice Nastasje Filippovne taj novac ne bi baš dugo potrajao. Ona je u vatru bacila 100 000 rubalja u novčanicama.

dostojevski

Za iznos koji je zaradio Dostojevski je mogao kupiti šumarak u Rjazanju, kočiju za četiri osobe, 10 malih komodi, 10 zrcala u okviru od mahagonija, 10 funti sapuna od anisa, 2 hrastove bačve, 30 boca američkog ruma, 10 funti engleskog sira, marokansku kožnu aktovku i bočicu crne tinte.

Sve je to Dostojevski mogao imati da nije bio lakomi igrač ruleta. A i vjerojatno ga sav taj strani sir ne bi impresionirao jer je često putovao u inozemstvo.

Tolstoj: Dinje i volter naslonjači

Najbogatiji i najradišniji ruski pisac bio je Lav Nikolajevič Tolstoj. Za “Anu Karenjinu” (1875.-1877.) dobio je 20 000 rubalja, što bi danas iznosilo oko 20 milijuna rubalja ili više od 300 000 dolara. Za taj je iznos Tolstoj mogao imati kuću u Moskvi, kola, skupe cigare, čizme, kožne aktovke, porculan i dinje.

Tolstoj

Tolstoj je, međutim, bio asket i nije volio živjeti raskošno. Sam je napravio svoje čizme, a na njegovo imanje Jasna Poljana ne bi stalo više od 30 volter naslonjača. Oh, da, a već je i imao kuću u Moskvi.

Izvor: Russia beyond the headlines

Facebook Like Button