Dupini će pomoći ljudima da razgovaraju sa životinjama

Ruski znanstvenik koji je snimio razgovor između dva dupina smatra da iskustvo proučavanja njihovog jezika može biti korisno za čovječanstvo radi komunikacije s drugim životinjama i izvanzemaljskim civilizacijama.

Znanstvenici iz Karadagskog prirodnog rezervata na Krimu, koji su snimili “razgovor” dva dupina uz pomoć podvodnog mikrofona koji su sami razvili, nadaju se da će njihova istraživanja pomoći u komunikaciji s izvanzemaljcima. Oni su prvi kojima je uspjelo u “govoru” dupina razlikovati pojedine riječi i rečenice.

“Moja istraživanja pokazala su kakve točno akustične signale dupina možemo smatrati visokorazvijenim razgovornim jezikom. Predstoji nam njihovo daljnje istraživanje”, rekao je za RBTH voditelj istraživanja Vjačeslav Rjabov. “Iskustvo proučavanja jezika dupina može biti korisno za komunikaciju s izvanzemaljskim civilizaciijama i s drugim vrstama životinja”.

Signale dupina ljudi ne mogu čuti. Prema riječima znanstvenika, kako bi počeli komunicirati s dupinima, potrebno je stvoriti uređaj koji će jezik dupina moći pretvarati u jezik koji čovjek može čuti.

Znanstvenici su radili s dva dobra dupina, Jašom i Janom. Snimali su njihov razgovor u sastavnicama. Zvukovi koje je proizvodila jedna od životinja razlikovali su se onih koje je ispuštao sugovornik. Razlika je bila u spektru i učestalosti pulsacija. Pritom se niz kombinacija zvukova ne ponavlja. Radi toga se može pretpostaviti da svaka pulsacija predstavlja zaseban fonem ili riječ jezika dupina.

Kako se ispostavilo tijekom istraživanja, dupini umiju pažljivo slušati i ne prekidati jedni druge. Prema mišljenju znanstvenika, razmjena informacija dupina podsjeća na razgovor dvoje ljudi. Međutim, spektralni raspon njihovog govora dvadeset je puta širi. Zato je komunikacija životinja informativnija – u istoj jedinici vremena dupin svom sugovorniku može prenijeti mnogo više informacija nego jedan čovjek drugome.

Izvor: Russia beyond the headlines

Facebook Like Button